Pénzügy
EKB (EKB)

Matolcsyék lépését nem helyesli az EKB

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 03. 09:23

A hétfői jegybankok konferenciáján határozott kritikát kapott az MNB most felálló rossz bankja miatt.

Korábban a témában:

A Portfolio.hu az egyik előadás írott változatában olvasta, hogy a gyenge mikrofelügyelet és a nem teljesítő hitelek ebből származó magas szintje Benoit Coeuré, az EKB igazgatóságának tagja szerint konfliktusokat szülhet az egyes gazdaságpolitikai területek között. Példaként Coeuré megemlítette, hogy a rossz bankok vagy eszközkezelő társaságok felállítása során (ahogy Szlovéniában és Spanyolországan is történt) nem szabad, hogy összemossák a fiskális és monetáris politikai hatóságok hatáskörét.

Úgy tűnik tehát, az Európai Központi Banknál nem lelkesednek azért, ahogyan az MNB által felállított rossz bankot (MARK Zrt.) a jegybank látná el pénzügyi forrásokkal. Az EKB szerint ugyanis a jegybanknak hosszú távon fizetőképes bankok számára kell pénzügyi segítséget nyújtania. A jegybanki rossz bank felállításának egyik kimondott célja pedig épp a hitelezéshez szükséges hosszú távú fizetőképesség erősítése a bankszektorban.
Az eszközkezelők feltőkésítését Coeuré szerint inkább a magánszektornak kell biztosítania. És ha ez nem lehetséges, akkor sem a jegybanknak kell beavatkoznia.

Részletekért kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.