Pénzügy
nyugdíjas (szegénység, )

Nyugdíj: minden nap számíthat, hogy többet kapjon

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 02. 09:56

A már elkezdődött nyugdíjegyeztetés azt mutatja, hogy nem érdemes félvállról venni a dolgot, ha a lehető legtöbb állami nyugellátást akarja megkapni.

Korábban a témában:

Nyugdíj – szolgálati idő

Először az 1955 és 1959 között születetteknél végzi el az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) azt az egyeztetést, ami alapján a nyugdíj alapjául szolgáló járulékbefizetések és a szolgálati idő „közhitelesnek” számít majd.

Erre figyeljünk nagyon!

Az egyeztetésről azt kell tudni, hogy ha lezárult, akkor az már nem módosítható, nem egészíthető ki. Benne van, hogy mit vesznek majd figyelembe a nyugdíjnál, és az is, hogy mit nem.
Egyetlen kivétel van: ha az egyeztetéskor valamilyen időszakot egyáltalán nem vizsgáltak, illetve ha olyan adat, tény, bizonyíték merül fel, amit nem vizsgáltak.

Ezért aztán fontos, hogy a lehető legtöbb információt közöljük, illetve hogy alaposan nézzük át a határozatot, és ha nem értünk egyet, jelezzük. Hiszen ezen múlik majd a nyugdíjunk.

Minden nap számíthat

Az Azénpénzem.hu-nak az egyeztetések kapcsán az ONYF több érdekes esetről is beszámolt. Volt például egy asszony, akinek nagy szerencséje volt: a diákként végzett nyári munkáját is igazolni tudta, így hamarabb lett jogosult a nők 40 kedvezményes nyugdíjra, amivel elkerülhette a munkahelyén épp zajló leépítéseket.

Volt olyan hajléktalan is, akinek semmilyen papírja nem volt még, és azt hitte, emiatt semennyi ellátást nem is fog kapni. De kiderült, hogy ez nem így van. Ugyanis ha valakinek nincsenek meg a papírjai, a nyugdíjfolyósító akkor is utánajár a dolgainak, felkeresi a foglalkoztatókat, illetve jogutódjaikat, vagy ellenőrzéssel gyűjtik be a szükséges adatokat.

Nagyon fontos!

A főigazgatóság szerint nagyon fontos minden jogszerző munka összeszedése, több esetben előfordult ugyanis, hogy néhány nap alkalmi foglalkoztatás is „évet adott”, és minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedett a nyugdíj összege.

A nyilvántartásban ugyanis jellemzően nem szerepelnek olyan szolgálati időnek minősülő időtartamok, mint a felsőfokú tanulmányok vagy a sorkatonai idő, mert azokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteniük.
Hogy mi hogyan számít be, arról egy összefoglaló táblázatot is készített a lap, itt nézheti meg!.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.