Pénzügy

A Tesco beelőzi a postát?

csekk(i) (csekkek, tranzakciós adó, )
csekk(i) (csekkek, tranzakciós adó, )

A Kolosy téri Tescóban láttuk, hogy egy még be nem üzemelt csekkbefizetésre használható automata került a bejárathoz. Ami nem a Magyar Postáé. De hamarosan ők is telepítenek hasonló masinákat. Csak nem a Tescókba.

Pár napja a Kolosy téri kis Tescóban láttuk, hogy egy csekkautomatát állítottak be. Kipróbálni nem tudtuk, mert még nem üzemelt. Mint a Népszabadság már korábban megírta, nem arról van szó, hogy a kormány által meggyomrozott multi az állami postával közös bizniszbe szállt volna be. Külön-külön fejlesztették és építik ugyanis a csekkfeladó dobozokat.

Megkérdeztük a Magyar Postát és a Tescót is, mit kell tudni az újításról, hol lesz elérhető, mivel lehet majd fizetni a csekkeket és miért jó a postának, az áruházláncnak és másoknak ez az egész. Érdemi válaszokat most csak az állami cégtől kaptunk. Az áruházláncnál türelmünket kérték.

A postának is hamarosan lesznek csekkautomatái

A Magyar Posta Zrt. 2014 év végén jelentette be, hogy 2015 év elején csekkbefizető automatákat állít üzembe több forgalmas postán, közlekedési csomópontokban és bevásárlóközpontokban. (Kivétel a Tesco.) Az automata bevezetésének célja az állami cég szerint az, hogy az ügyfelek gyorsan, sorban állás nélkül tudják intézni befizetéseiket, és hogy a posták nyitvatartási idején kívül is elérhető legyen ez a szolgáltatás. (Vasárnap, és éjszaka is, amikor egyébként a boltok nem lesznek nyitva.)

A postai automaták fizikális telepítése pedig hamarosan elkezdődik (írták szerdán), és ekkor teszik majd közzé azt is, hol találhatjuk meg ezeket.

A kor követelményeihez igazodva

A Magyar Postának saját megfogalmazása szerint célként tűzte ki, hogy klasszikus termékeit – így a csekket is – a kor követelményeinek és az ügyféligényeknek megfelelően újítsák meg. Ennek érdekében, mint emlékeztettek, a Magyar Posta ősszel bevezette a postai i csekkre a mobilalkalmazást. A készpénzkímélő fizetési megoldásra törekedve pedig 2015. jan. 1-től kötelezővé teszi a postai csekken a QR kód feltüntetését. Ezen kívül elkezdi a postai hálózatban jelenleg üzemelő POS terminálpark cseréjét és ezáltal 2015 első negyedévének végétől végre arra is lehetőséget biztosít, hogy ha kártyával fizetnénk a csekket, az ne minősüljön készpénzfelvételnek.

Az persze előremutató, hogy a készpénzezés helyett a bankkártyás fizetés felé tolnák a csekkimádó magyarok tömegeit. Arra viszont nem utalnak, hogy egyébként az egész csekkezés mennyire nem felel meg a kor követelményeinek. Ami sokkal inkább megfelelne, az az elektronikus számlázás, és fizetés lenne.

Így lehet majd fizetni

A postai automatákon (kvázi POS terminálokon) bankkártyával lehet majd a csekkeket fizetni, és a tranzakció kártyás vásárlásnak minősül majd. És itt jön a meglepetés, amikor szerintünk feladják az „igazodjunk a kor követelményeihez” elvet. Bár korábban a Népszabadság azt írta, készpénzes fizetés nem lesz a postai automatáknál, nekünk most azt válaszolta az állami cég, hogy a későbbiekben tervezik olyan gépek üzembe állítását is, melyeken keresztül kápével lehet majd befizetni a csekkeket.

Ezeket a csekkeket lehet majd kifizetni a postai automatával

A postai befizető automata a fejlesztés első ütemében a teljes gépi kitöltésű csekkeket fogadja csak el. Viszont a fejlesztés következő ütemében már a kézzel kitöltött blanketták ellenértékét is feladhatjuk majd a masinákon. A csekkbefizető automata a QR-kóddal ellátott és a QR-kód nélküli csekket is elfogadja majd.

Használata pedig a posta szerint egyszerű lesz: az Általános Szerződési Feltételek elfogadása után csak be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely leolvassa a rajta szereplő adatokat és az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont. Ezt követően be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát. A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését. Az automatán keresztül egy fizetési művelettel legfeljebb 290 ezer forint értékben, maximum öt csekk adhatunk majd fel.

A tranzakció adatai – ugyanúgy, mint a postán befizetett csekkeknél – a Magyar Posta Elszámoló Központjába kerülnek, elszámolásuk ott történik.

De kinek mi ebben a jó?

Kíváncsiak lettünk volna, vajon az automatákat befogadó helyeknek mi a jó ebben az egészben, de erre a kérdésre nem kaptunk választ. Csupán annyit írtak, hogy a Magyar Posta sem a csekkbefizető automatákon keresztül, sem pedig a postai QR-kódos befizetési tranzakcióért – hasonlóan a postahelyen befizetett csekkekhez – nem számít fel díjat a csekkbefizető ügyfélnek. Ezt eddig is tudtuk. Viszont az összeg címzettjének felszámít, különben miért érné meg neki foglalkozni az egésszel. Naná! A csekkezés ugyanis óriási üzlet: évente mintegy kétszázmillió darabot fizetnek be a postákon. Ezért is lettünk volna kíváncsiak, vajon az automatás ügylet jutalékból részesednek-e majd azok, akik helyet biztosítanak.

Arra sem kaptunk választ a cikk megjelenéséig, hogy a postának mennyibe került a beruházás, mennyibe fog kerülni az üzemeltetés, és hogy remélnek-e tőle megtakarítást/hasznot, illetve forgalomnövekedést (kvázi az elavult csekkforgalom még erőteljesebb bebetonozását). Hasonló kérdéseket a Tescónak is feltettünk, de ők egyelőre csak annyit válaszoltak, hogy jelentkeznek, ha aktuálissá válik a téma.

Engedélyköteles? Vagy nem? 

A tescós csekkautomatáknál egyébként fizetni nem lehet majd, hanem az csak beolvassa a blankettát (utána vissza is adja), és nyomtat egy bónt, amit be kell mutatni a pénztárnál, és ott lehet készpénzben kiegyenlíteni majd az összeget. Hogy kártyával miért nem, azt nem tudjuk – a bemutató kisfilmben csak készpénzt említenek. Végül kap az ügyfél egy igazolóblokkot.

Talán nem meglepő, de egy kis ellentmondás már a kezdetekkor felmerült a tescós kezdeményezéssel kapcsolatban. A Magyar Posta vezérigazgatója még decemberben azt mondta a Népszabadságnak, a Tesco hamarosan induló szolgáltatása nem minősül csekkbefizetésnek a szabályok szerint, hanem másfajta tranzakció. A Tesco egy korábbi nyilatkozata szerint pedig a Csekkpont néven hirdetett, még el nem indult szolgáltatásuk nem engedélyköteles. A cég lappal korábban azt közölte: ezt egy nekik küldött jegybanki állásfoglalás alapján mondják.

A Népszabadságnak viszont korábban azt nyilatkozták szakértők, hogy a tescós automaták által nyomtatott vonalkód alapján a pénztárban készpénzben beszedni az összeget mindenképpen pénzforgalmi engedély köteles. A lap szerint ezt a verziót támasztotta alá a Magyar Nemzeti Bank korábbi válasza is.

Korábban a lapnak több szolgáltató is cáfolta, hogy az ő csekkjeiket be lehetne fizetni majd a Tescókban, mert hogy nem kötöttek szerződést erről. Az FN24 most a Tigázt kereste meg ebben a kérdésben. Azt a választ kaptuk, hogy tárgyalnak az áruházlánccal, de szerződést még nem írták alá. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik