Gazdaság

Szivárognak vissza a külföldre mentett vagyonok

Az állami pénzmosodának is szerepe lehet abban, hogy az idén mintha kezdenének visszavándorolni a külföldre kivitt megtakarítások.

Tavalyelőtt 112 milliárd forintot, tavaly majdnem 20 milliárd forintnyi pénzt vittek ki külföldre a magyarok. Az idei első negyedévben viszont mintegy 5 milliárd forinttal csökkent a külföldi bankokban a magyar betétesek által elhelyezett pénzmennyiség – írta az MNB statisztikájára hivatkozva az Azénpénzem.hu.

A NAV adata és az elérhető kamatkimutatás alapján a Biochamps szakértői azt is megbecsülték a lapnak, hogy csak Luxemburgban, Svájcban és Ausztriában ezermilliárd feletti magyar vagyon lehet bankbetétben.

Fejléc szöveg

A középosztály már visszahozza

A portál privátbankárok tapasztalatai alapján azt is írta, hogy a pénz mozgásának irány mára megfordulhatott. Legalábbis a középosztály szintjén, akik korábban rohamtempóban vitték ki a megtakarításaikat.

S emögött valószínűleg ott lehet a legális állami pénzmosoda lehetősége is. Hiszen ott nemrégiben már 6,2 milliárd forint fehérítettek ki.

Így mosható fehérre a fekete pénz

Legalább 5 millió forintnyiállampapír megvásárlása. Ez az ára annak ma Magyarországon, hogy valaki fehérre mossa az adózatlan jövedelmét. No meg az, hogy aki legalább ennyit befizet a Stabilitási Megtakarítási Számlára (SMSZ), az minimum 5 évig ne nyúljon hozzá az összeghez.

5 év után ugyanis adómentesen veheti fel az SMSZ-en tartott pénzét. S amit már betett, annak meg nem lehet firtatni az eredetét, mert az „megszerzett jövedelemnek” számít. Ha például valaki készpénzben rakja be az SMSZ-re az összeget, akkor még egy vagyonosodási vizsgálatnál sem kérdezhetnek rá, honnan volt. Ha azonban magyar bankszámlán van a feketén szerzett pénz, azt ilyen úton sem tudja tisztára mosni senki. Vagyonosodási vizsgálatnál ugyanis számon kérhető az ilyen pénz eredete.

Ruszin Zsolt adószakértő korábban azt mondta lapunknak, az SMSZ adóamnesztiaként is felfogható, alkalmat adhat az eddig külföldre (akár offshore-ba) menekített, Magyarországon adózatlan pénz adómentes hazahozatalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik