Pénzügy

Egyre több magyar hozza haza a pénzét

Ennek oka részben az, hogy a jellemzően a felső tízezerhez tartozók viselkedése megváltozott mostanság.

Átlagban évi 200-300 milliárd forintnyi pénz vándorol ki az országból továbbra is. Ebben tehát nincs változás. Viszont egyre többen hozzák vissza a megtakarításaik egy részét – írta a Magyar Nemzet a Blochamps Capital privátbanki tanulmányára hivatkozva.

Szükségük lett rá

A társaság ügyvezető igazgatója azt is elmondta a lap kérdésére, hogy míg 3-4 éve stabilan kifelé áramlottak a pénzek Magyarországról, addig most mintha enyhülne ez a trend. Másrészt akkoriban olyan összegeket is „kiköltöztetett” azonban a felső középosztálybeliek, amelyekre azóta szükségük lett.

Karagich István úgy látja, ma már kevésbé tartanak az emberek félretett pénzük hirtelen értékvesztésétől, de azért a számlákat, a bejáratott utakat megtartják továbbra is.

A felső tízezer is másképp áll hozzá

A szakember szerint a „krém” viselkedése is alaposan megváltozott: korábban adócsökkentési céllal utaztatták ki a pénzeiket. Ma már viszont a globális befektetési vagy adólehetőségek kihasználása végett viszik ki a zömében nem fekete pénzt. Bár, mint hozzátette, a hazai adórendszer és a befektetési lehetőségek már nem indokolják ezt. Legfeljebb a bizalmatlanság.

Az állami pénzmosoda

Megemlítette a stabilitási megtakarítási számlát (smsz) is, amivel a kormány szorgalmazni próbálja a külföldi pénzek hazahozatalát, s az állampapírok vásárlásán keresztül egyben az államadósság finanszírozásának könnyítését is.

Tudjuk, ez az a számla, amit állami pénzmosodaként szoktak emlegetni – a belépő 5 millió forint, s 5 év után adómentesen lehet felvenni, úgy, hogy az eredetét sem lehet firtatni. Vagyis ki lehet fehéríteni a fekete pénzeket.

A szakember szerint az eddig az smsz-eken elhelyezett több mint 6 milliárd forintos összeg a jövőben jócskán hízhat. És ahogy egyre több banknál lehet majd ilyen számlát nyitni, a szürke pénzek is itt landolhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik