Pénzügy

Vagyonosodási vizsgálat: még több pénzt sajtolt ki a NAV

nav (nav)
nav (nav)

Bár kevesebb eljárást indított a NAV, mint korábban, mégis több bevétel folyt be az ellenőrzések kapcsán. Vagyis hatékonyabb lett a gépezet.

Vagyonosodási vizsgálat

Kevesebb vagyonosodási vizsgálatot indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly mint két évvel korábban, a megállapított nettó adókülönbözet azonban több mint 20 százalékkal volt magasabb a 2012. évinél – írta szerdai számában a Napi Gazdaság az adóhatóságtól kapott adatokra hivatkozva.

Míg 2012-ben 2362 vagyonosodási vizsgálat indult, tavaly november végéig 772 eljárást indított a hivatal, és az áthúzódó vizsgálatokkal együtt 1627-et fejezett be. A befejezett vizsgálatok száma 2012-ben kicsit több mint 2000 volt.
2012-ben 20 millió 640 ezer forint, 2013-ban 21 millió 114 ezer forint, 2014 novemberéig pedig 25 millió 646 ezer forint nettó adókülönbözetet tártak fel az ellenőrök, a megállapítási arány pedig 80 százalékos volt.

A vagyongyarapodási vizsgálatok jellemzően személyijövedelemadó-ellenőrzésnél feltárt szabálytalanságok miatt, illetve közérdekű bejelentésre indultak. A NAV célzott kiválasztási rendszereket működtet, ezek eredményeit feldolgozza, értékeli, felméri a kockázati elemeket és meghatározza a cselekvési stratégiát. Az adóhatóság tehát nem véletlenszerűen, hanem kockázatelemzési szempontok mentén választja ki az adózókat vagyongyarapodási vizsgálatra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik