Belföld

Matolcsy szerint őt nem lehet számonkérni

Bizarr választ küldött a jegybankelnök a furcsa alapítványokról érdeklődő civil szervezetnek.

Sértődötten kioktatta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Transparency International vezetőjét, aki többek közt arról érdeklődött, hogy milyen hatásvizsgálatok, megvalósíthatósági tanulmányok vagy más felmérések, illetve előkészítő tanulmányok előzték meg a jegybank alapítványainak létrehozását – írja a 444. Az alapítványok célkitűzése a Matolcsy-féle „unortodox” közgazdasági tanok terjesztése, amihez a jegybank pénzéből többmilliárd forintért vásároltak luxusingatlanokat.

Matolcsy válaszában „elvi éllel” leszögezte, hogy minden kérdést, ami a Magyar Nemzeti Bank, mint közfeladatot ellátó szerv gazdálkodásának célszerűségi, eredményességi vagy törvényességi ellenőrzésére irányul, jogszerűtlennek tart. Tehát az elnök szerint törvénytelen az, hogy egy állampolgár arról érdeklődik, megfelelően gazdálkodik-e egy állami intézmény.

Az MNB-elnök konkrétan hivatkozik is a 2013-ban módosított infotörvényre, ami „Ne zavarj, épp lopok” törvényként híresült el. A jogvédők akkor pont ilyen esetektől tartottak, noha a döntéshozók esküdöztek, hogy mindenki félreérti szándékukat és nem fogják korlátozni a hozzáférést közérdekű adatokhoz.

Matolcsy azt is írta, hogy azért sem válaszol, mert szerinte a Transparency International vezetője „személyes érdekből” küldött adatkérést a jegybanknak és a szervezet amúgy se az ő válaszaira kíváncsi, hanem a közvéleményt akarják tájékoztatni saját véleményükről.

A 444 úgy tudja, a Transparency International pert indít, főleg az érdekli őket, miért kell az MNB alapítványainak 170 milliárd forint a „hazai közgazdasági gondolkodás megújításához”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik