Pénzügy

Átverős álláshirdetés: így húzzák le, ha nem vigyáz

álláskereső (álláskereső, munka, tanfolyam)
álláskereső (álláskereső, munka, tanfolyam)

Már többen, több helyen szóvá tették, hogy átverés van a rendezvényszervezésre toborzó álláshirdetés mögött. Feljelentést is tettek az ügyben. A rendőrség is nyomoz. Ennek ellenére folytatják a tevékenységet.

Ha álláshirdetésről van szó, alapszabály, hogy gyanakodjunk, amennyiben pénzt kérnek tőlünk, bármilyen címen is. Mégis időről időre vannak, akik belefutnak a hasonló hirdetésekbe, és elfelejtkeznek erről a szabályról. Így járt olvasónk is, aki jelentkezett a rendezvényszervezésre, emberek koordinálására meghirdetett álláslehetőségre.

A weboldalon egyébként elég igényesen kialakított az álláspályázat illetve a megerősítéséhez készített kérdéssor. Többféle állást hirdetnek: a rendezvényszervezőn kívül keresnek területi, megyei és regionális elnököket is. Ami szintén bíztatónak tűnik.

A gond az, hogy a munka nem az, amit hirdetnek, és amikor ez kiderül, az álláskeresőktől beszedett pénzeket nem adják vissza.

Klubtagsági és tanfolyam

Az állásinterjú utáni első alkalommal rögtön szerződést kötöttek olvasónkkal, némi pénzbefizetés (3000 forint mellett). Amire az állást meghirdető honlapján az a magyarázat olvasható, hogy „a Nemzeti Viadal szervezőiként, mint egyesület (Csak Tiszta Forrásból Hagyományőrző Egyesület) vagyunk a munkáltató, ezért csak klubtagokat tudunk foglalkoztatni.” Mivel olvasónknak az állásinterjún nagyon jó perspektívát rajzoltak fel, befizette a díjat, nem gyanakodott.

Aztán 1 hónapos tanfolyam következett (ez pozíciótól függően 25-120 ezer forintba kerül). Olvasónk azt mondta, voltak benne hasznos elemek is, de összességében nem sokat ért a képzés, mert nagyobbik részében a céget fényezték.

A munka nem az, amit hirdettek

S végül az is kiderült, hogy a munka tulajdonképpen (vagy egyelőre) nem rendezvényszervezés, hanem a 3000 forintos kedvezményre jogosító klubtagsági kártya értékesítése. És fizetés csak akkor van, ha abból legalább 40-et eladnak havonta. Olvasónk szerint azt is megmondták, ha csak eggyel is kevesebb a havi értékesítés, akkor nem kapnak pénzt. Ez volt az a pont, amikor úgy döntött, nem kér az „állásból”.

S persze hiába kérte vissza a klubtagsági díjat, meg a tanfolyamdíjat, de egyiket sem adták vissza neki.

Fotók: Thinkstock

Az Antivírus összefogta a károsultakat

A Nemzeti Viadalnak utánanéztünk az interneten, így akadtunk rá Hírhatár.hu cikkére, meg az Antivírus csoportra. A csoport fő célkitűzése, hogy az olvasónkhoz hasonló álláskeresőket megmentsék Huszár Antaltól, aki (most éppen) a Nemzeti Viadal néven futó „program” mögött áll.

A missziót olyan emberek vállalták magukra, akik maguk is károsultak voltak (bevslések szerint minimum 200-300-an lehettk, akik bedőltek az álláshirdetésnek). Ők is úgy jártak, mint olvasónk: sem a klubtgasági díjat, sem a tanfolyami díjat nem fizette vissza nekik a Nemzeti Viadal. És mindehhez még egy apróság: az álláshirdetések szövege állítólag 2011 óta nem változott.

Az Antivírus szerint az egész támogatási rendszer kamu, és több állítólagos támogató (neves sportoló) kérte már, hogy töröljék a nevét. Elég erős az a gyanú is, hogy a vállalkozás tulajdonképpen az álláskeresőkre épített pénzbeszedésről szól. Ők egyébként azt írták, hogy a klubtagok beszervezésért járó díjat sem mindig fizetta ki a Nemzeti Viadal.

A rendőrségen van az ügy

A nemzetiviadal.blogspot.hu is hosszasan ír arról, hogy milyen visszásságok vannak a program körül. Az Antivírus pedig azt is írja, hogy feljelentést tettek a rendőrségen.

Rákérdeztünk, valóban nyomoznak-e a Nemzeti Viadal ügyében, és megállapítottak-e csalást. Az ORFK-tól azt a választ kaptuk, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX.kerületi szervezet folytat eljárást „csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.”

Kamutámogatók

Olvasónk megemlítette, hogy amikor ő a tanfolyamra járt, felhívott pár céget a Nemzeti Viadal oldalán feltüntetett támogatók közül, de mindegyik helyről azt a választ kapta, hogy nem támogatják a programot, sőt nem is hallottak róla.
Mi is próbát tettünk, felhívtunk két támogatóként megjelölt céget..

Az egyetlen budapesti támogatóként feltüntetett konditeremben nem tudtak róla, hogy program támogatói lennének. Pedig Nemzeti Viadal weboldalán található infó szerint a konditeremben a V.I.P. tagok elvileg 20% kedvezményt, a pártoló tagok pedig ajándék bérletet kaphatnak (összesen 218 ezer forint értékben).

A szintén támogatóként feltüntetett érdi étterem tulajdonosa viszont emlékezett rá, hogy ott jártak nála egy nagy fehér mercivel, és rábeszélték, kössön szerződést velük. De rögtön azt is hozzátette, írjuk meg, ez az egész egy nagy humbug. Az étteremtulajdonosnak azt ígérték, hogy majd rendezvényeket szerveznek hozzá, és dőlnek a vendégek, meg a bevétel. Ez az ígéret azonban nem teljesült. (A tulajdonos szerint csak az étterem nevére volt szükségük.) Helyette telefonáltak viszont a klubtagok, akik igénybe szerették volna venni a (30-80 százalékos) kedvezményt. Amit az étterem nem tud teljesíteni, mert nincs miből.

Állami támogatásra is hivatkoznak

A Nemzeti Viadal honlapján nem csak azt írja, hogy önkormányzatok, élsportolók, elismert művészek, egyesületek, iskolák, civil szervezetek, valamint kereskedők és szolgáltatók vannak támogatóik sorában (ez utóbbi legalábbis kétséges, mint leellenőriztük), hanem azt is, hogy minisztériumok is.

Nem tudjuk, erre figyelt-e fel Scheiring Gábor képviselő, aki megkérdezte az illetékeseket, miért pénzel a minisztérium szélsőjobboldali szélhámosokat. (Ezt a jelzőt megérti, aki ellátogat az oldalra.) Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Klebresberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nevében azt a választ kapta, hogy nem állnak kapcsolatban sem a Nemzeti Viadallal, sem a KuoKo-Kai Kft.-vel, amely szintén Huszár Antalhoz köthető.

A vállalkozó azonban kvázi azt állította erre, hogy a minisztériumban hazudnak: „A valóság azonban az, hogy szóbeli megállapodásban több államtitkárral is kötöttünk szóbeli megállapodást, mely a magyar törvényeknek megfelelően ugyanolyan érvényű, mint az írásbeli szerződés.” Ezt már Szabó Tímea országgyűlési képviselő idézi, aki idén nyáron ismét rákérdezett, a kormányzat bármilyen formában támogatja-e a programot. Szabó kérdésében kitér az Antivírus által jelzett visszásságokra is.

Az EMMI-től azt a választ kapta, hogy a minisztérium nem áll kapcsolatban a kérdezett szervezettel, így támogatásban sem részesítette őket. Arról sincs tudomásuk, hogy KouKo-Kai Sportegyesület miből finanszírozza a Nemzeti Viadalt.
A korábbi szóbeli megállapodást firtató kérdésre pedig azt írták, hogy a közigazgatásban kizárólag az írásbeli kötelezettségvállalás érvényes. Így az EMMI államtitkárai nem köthettek és nem is kötöttek szóbeli megállapodást Huszár Antal ügyvezetővel sem az érdekeltségeivel.

Nemzeti Viadal 2015! Vagy 2016? Vagy nem?

A szervezet holnapján van egy híradós videó: az M1-en adták le 2014-ben, méltatva számoltak be a programról, és arról, hogy 2015-ben indul a Nemzeti Viadal. Vagyis 365 napon át non-stop sport- és művészeti fesztivál lesz. Ami nem lett.

Az oldalon viszont már az szerepel, hogy 2016-ban lesz a Nemzeti Viadal. Ha lesz. Ahhoz azért már valami konkrét program is kellene, de ilyet nem találtunk az oldalon. A legutóbbi rendezvény egy nemzeti rockest volt, decemberben. A programajánlóban a jövő évre meghirdetett programok nincsenek.

Több százmilliós, sőt milliárdos támogatás

Az is olvasható, hogy több százmilliós támogatást nyújt a szervezet (felajánlások formájában) iskolák, egyesületek és egyéb civilszervezetek számára. Célként a sport és a művészetek támogatását jelölték meg.

Olvasónknak egymilliárdos támogatásról beszéltek a tanfolyamon. Szabó Tímea levelében pedig 3 milliárd forintos támogatás szerepel.

Az oldalon egyébként van példa, mit értenek ezen. Karate nyílt edzést és sportbemutatót tartott egy berhidai iskola sportnapján a Nemzeti Viadal (30 ezer forintra értékelve). Az oldalon ismertetett néhány szponzori akció azonban még eléggé messze áll mindkét belengetett hatalmas összegtől.

Ja, és a megtévesztő álláshirdetések is változatlanul fent vannak az oldalon.

(A „nemzeti” jelzőt egyébként cégnevekben 2013 februárja óta nem lehet használni. De itt ugye nem cégnévről van szó.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik