Pénzügy

Frusztráltak vagyunk és bizalmaskodunk

munkahely (munkahely)
munkahely (munkahely)

A munkavállalók döntő többsége jónak tartja a légkört munkahelyén, és úgy gondolja, van legalább egy olyan munkatársa, aki nyitott a bizalmasabb beszélgetésekre is. A Profession.hu által végzett kutatásból az is kiderül, hogy a munkavállalók közel fele magánéleti problémák miatt frusztrált és rosszkedvű, de ez nem befolyásolja a munkavégzését.

A Profession.hu legfrissebb kutatásában részt vevő 3310 munkavállaló 76 százaléka találja kellemesnek a légkört munkahelyén. Ezt a véleményt elsősorban a felső vezetők (99%) osztják, míg a fizikai munkát végzők (17%) rossz hangulatra panaszkodnak. A kutatásból kiderül az is, hogy minél kisebb egy cég, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ott dolgozók jó munkahelyi légkörről számolnak be (30 fő alatt: 90%, 30-100 fő: 87%, 100-nál több fő: 84%), de a kellemesnek ítélt környezetet elősegíti a kötetlen munkarend (90%) is.

Bizalmaskodunk is

Tízből négy munkatárs szerint munkatársai teljesen vagy inkább nyitottak a bizalmasabb, magánéleti beszélgetésekre, és mindössze tízből egy ember az, aki egyértelműen elzárkózik az ilyenfajta kapcsolattól. A megkérdezettek 14 százaléka alkalmanként több munkatársával is szokott magánéleti témáról beszélgetni, ez elsősorban a nőkre (16%) és a 18-29 éves korosztályra (23%) jellemző. Természetesen vannak olyan munkavállalók is (22%), akik elmondásuk szerint soha nem osztanak meg bizalmas információt munkatársaikkal, ebbe a táborba tartoznak a férfiak (30%), az 50-65 éves korosztály képviselői (26%), az alapfokú végzettséggel rendelkezők (27%), a fizikai munkát végzők (26%) és a 30 főnél kisebb cégek dolgozói (27%)

Teher a bizalmas kapcsolat?

A kutatásban részt vevők többségének (65%) legalább egy olyan munkatársa van, aki magánéleti kérdésekben is hozzá fordul. Ez a bizalmaskodás 68 százalékuknak egyáltalán nem, 29 százalékuknak inkább nem okoz gondot és mindössze 3 százalékuk találja tehernek, ha valamelyik munkatársa hozzá fordul magánéleti problémáival.
Gyakran megesik, hogy magánügyeinket telefonon intézzük munkahelyünkön, de ezt a megkérdezett munkavállalók 38 százaléka mindig, 44 százaléka pedig gyakran félrevonultan intézi, mindössze minden ötödik dolgozó beszél bizalmasan telefonon kollégái előtt, például az íróasztalánál ülve.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Frusztráltak vagyunk

A Profession.hu felméréséből kiderül az is, hogy magánéleti problémáinkat munkahelyünkön sem tudjuk leplezni, munkatársainkat viszont inkább látjuk frusztráltnak emiatt, mint saját magunkat. A megkérdezettek 22 százaléka szerint teljes mértékben vagy inkább jellemző saját magára, hogy magánéleti problémák miatt gondterhelten érkezik munkahelyére, ez az arány a 18-29 évesek (32%), az alapfokú végzettségűek (26%) és az államigazgatásban dolgozók (25%) körében magasabb.

Jó hír azonban, hogy bár a megkérdezettek szerint a munkatársak közel fele (47%) gyakran frusztrált és rosszkedvű magánéleti problémái miatt, ez nem befolyásolja a munkavégzését és nincs hatással a munkahelyi légkörre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik