Pénzügy

Vasárnapi zárva tartás: jön a 100 százalékos pótlék és a két nap bónusz

üres repülőtér (üres repülőtér)
üres repülőtér (üres repülőtér)

Rogán Antal ezt mondta, a cél az, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. De lehet, hogy mégis lesznek kivételek. Ha mégsem, akkor kérdés, hogyan fogják ellátni a nélkülözhetetlen közszolgáltatásokat. Van néhány tippünk.

A szakszervezetek szerint

Rogán Antal pár napja azt mondta, hogy a Fidesz frakcióülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztést, amelyet feltételekkel és módosításokkal, de támogatnak. Sőt, kijelentette azt is, hogy: „Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon vasárnap ne lehessen dolgoztatni senkit“. Hozzáfűzte, ehhez az első lépésnek azt tartják, hogy a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszülessen.

Magabiztosak: jöhet a népszavazás is!

Tájékoztatott arról is, hogy véleményük szerint a 400 négyzetméteres határ csak úgy lehet érvényben, hogy világossá kell tenni, hogy semmilyen üzlet nem lehet nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy a családtagjai dolgoznak.
Hangsúlyozta, terveik szerint lesznek kivételes időszakok is – ilyen például az advent -, amikor a hét utolsó napján nyitva lesznek az üzletek, ám ez esetben a munkavállalók plusz bért kell, hogy kapjanak.

Magyarországon világos törvények szabályozzák, hogy milyen kérdésben lehet népszavazást kezdeményezni, amennyiben ez a kérdés megfelel a törvényben szabályozottaknak, mi állunk elébe – reagált arra a felvetésre, hogy esetleg népszavazást kezdeményezhetnek a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Nekünk van egy tiszta elvi álláspontunk: azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek, sem a kereskedelemben, sem másutt – húzta alá.

Megkíséreltük kideríteni, hogyan is kell majd elképzelni a munka nélküli vasránapokat a kormánypárt szerint.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Mi lenne, ha senki nem dolgozna vasárnap?

Olvasóink is próbálták a kommentekben értelmezni, vajon mivel járhat ez együtt. Volt, aki képtelenségnek nevezet, más meg rögtön védelmébe vette a tervet:

 

Az a helyzet, hogy mi is erősen elgondolkoztunk, vajon mik lehetnek majd a következő lépések (hiszen a kereskedelem csak az első), mi nem lesz még nyitva vasárnap, hol nem lehet majd dolgoztatni ezen a napon az embereket.

Először is azt kérdeztük a Fidesz sajtóosztályától, hogy a “vasárnap ne lehessen senkit dolgoztatni” fordulatot csak a kereskedőkre értik-e, vagy tényleg mindenkire. Ha pedig tényleg az a cél, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, akkor hogyan biztosítják majd pl. a létfontosságú közszolgáltatásokat.

Fotó: Europress

Csak a kereskedelemben

Tényleg senki nem fog dolgozni vasárnap?

Megkeresésünkkel kapcsolatban a Fidesz-frakció Sajtóosztálya tulajdonképpen megismételte, amit a frakcióvezető mondott: a párt célja az, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni. Ennek első lépése a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény lesz. A vasárnapi munkavégzés tilalma egyelőre kizárólag a kiskereskedelemre vonatkozik majd. A tervek szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos, vagy annak családtagjai dolgoznak.

De azt is hozzátették, persze akadnak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a vasárnapi munkanap, például a folyamatos munkavégzésnél, illetve az adventi időszakban. Ilyenkor ragaszkodnának ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb bérpótlékot kapjanak azok, akik dolgoznak. Számukra ugyanis, mint hangsúlyozták, a munkavállalók szempontjai elsődlegesek. Ezért olyan munkatörvény-módosítást nyújtanak be, ami vasárnapra 100 százalékos pótlékot ír elő, és emellett havi két alkalommal teszi lehetővé a vasárnapi munkavégzést.

Jelenlegi terveik szerint ez a módosítás nemcsak a kiskereskedelemre vonatkozik majd, hanem minden olyan munkahelyre, ahol vasárnapi munkavégzés folyik.

Maradtak a kérdések…

Vagyis nem sikerült kiderítenünk, hogy a következő lépésben hol tiltanák meg a vasárnapi munkavégzést. A válasz ezen kívül ellentmondásosnak is tűnik. Mert egyrészt megismétli, cél, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Aztán meg azt is hozzáteszi, hogy lesznek kivételek.

A kivételekre szerintünk is szükség van. Hiszen vannak az életnek olyan létfontosságú területei, ahol nem lehet csak úgy beszüntetni a munkavégzést, például amiket a kommentelő is említett.  A „senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni” forgatókönyvet viszont nehezen tudjuk elképzelni. Íme, néhány abszurd alternatíva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik