Pénzügy

Nyugdíj: kamu lehet az egyéni számla

Magánnyugdíj tüntetés (tüntetés)
Magánnyugdíj tüntetés (tüntetés)

Miközben a maradék magánpénztári pénzeket is jó gazda módjára megmentené az állam, egy pénztárvezető szerint sosem lesz az állami nyugdíjrendszerben személyre szóló jóváírás.

Magánnyugdíjpénztárak

Mint már mi is írtunk róla, különböző, eléggé sántító indokokkal (amiket nagyjából mind cáfoltunk is cikkünkben) a kormány a még megmaradó mintegy 62 ezer magánnyugdíj-pénzári tag vagyonát, azaz cirka 205 milliárd forintját is meg akarná védeni. Ami akár azt is jelentheti, hogy megszűnnek a pénztárak.

A tagok tényleg megmenthetik

Hogy miért nem releváns a megvédés, azt pontról pontra cáfoltuk nemrégiben megjelent cikkünkben. De azt is ismertettük, hogy milyen pozitív változásokat is tervezett a pénzáraknál a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban a minisztérium (pl. járadékfolyósítás, és a jelenleg minimális működési költségek emelése). És azt is biztosítanák, hogy bármikor vissza lehessen lépni az állami rendszerbe. Nyilván bízva abban, hogy lesznek, akik ezt meg is teszik.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Nyugdíjpénz

Ha viszont a tagok nemcsak egyszerűen kitartanak, hanem el is kezdenek tagdíjat fizetni, akkor ők maguk menthetik meg a pénztárakat, vagyis a megtakarításaikat, saját maguknak. Varga Mihály ígérete szerint ugyanis a legalább 70 százalék fizessen tagdíjat szabály nem lesz visszamenőleges. (A törvényjavaslat ugyanis rögzíti: jogutód nélküli végelszámolással megszűnik a magánnyugdíjpénztár, ha a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább kettő hónapon keresztül a taglétszám hetven százaléka alá csökken. Erre mondta a nemzetgazdasági miniszter, hogy nem lesz visszamenőleges.)

De hol vannak az ígért egyéni nyugdíjszámlák?

Az állami megmentésről már láttuk korábban, hogy megy. Anno, amikor az egész megvédésbe belefogtak, megígérték azt is, hogy lesznek egyéni nyugdíjszámlák. Ez volt az egyik állami érv amellett, miért érdemes visszalépni az állami rendszerbe. Csakhogy több időpont-módosítás után ez még mindig csak ígéret.
Az Adózóna.hu megszólaltatta a témában a Szövetség nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját. Kutiné Csurgai Ágota azt mondta nekik, szerinte soha nem valósul meg, hogy az állami nyugdíjrendszerben – akár virtuálisan is – a valós befizetéseket tükröző egyéni számlákon írják jóvá a befizetett járulékokat. Csak a magánnyugdíjpénztárak tudják egyértelműen megmondani, hogy az adott munkavállalónak mennyi nyugdíjjárulékot vallottak be, és abból mennyit fizettek meg a munkáltatók, az állami rendszerben jelenleg nem lehet összevetni ezeket az információkat.
Legfeljebb késnek…

Ugyan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is rendelkezésre áll mindkét adat, azok összefésüléséhez azonban óriási informatikai fejlesztésre lenne szükség. Ennek viszont a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben nem is lenne értelme – tette hozzá.
A projekt befejezésének legutóbbi dátuma egyébként éppen a mai nap volt, azaz november 30. – emlékeztetett a portál. Erre mondta azt Hargitai János, a KDNP képviselője a hvg.hu által készített videóban, amelyben szembesítették a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök négy évvel ezelőtti ígéreteivel: nem igaz, hogy nem tartják be az ígéretet, legfeljebb késnek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik