Pénzügy

3 hasznos tipp a nyugdíjra

laptop (laptop, )
laptop (laptop, )

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) azok számára lehet optimális választás, akik pénzügyeiket maguk szeretik intézni. Ez rendszeres odafigyelést és befektetési döntést igényelhet, de a hozam is nagyobb.

Ma alapvetően három nyugdíj-előtakarékossági formát különböztethetünk meg:

– Önkéntes nyugdíjpénztár
– Nyugdíjbiztosítás, valamint
– Nyugdíj-előtakarékossági számla.

Közös bennük, hogy mindhárom megtakarítási forma esetén 20%-os adójóváírással gyarapíthatjuk a befektetésünket minden évben (az adójóváírás maximális mértéke azonban konstrukciónként eltér).

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) egy értékpapírszámla, amire mi választhatjuk ki a befektetési termékek körét (például befektetési alapok, állampapírok, részvények) – hívja fel a figyelmet a Portfolio. Ez minimum 5000 forint értékű befizetéssel nyitható meg, de ezek után korlátlan befizetéssel élhetünk, időkorlát nélkül (szemben például egy TBSZ számlával, ahol csak az adott naptári év utolsó napjáig teljesíthető befizetés), de egyszerre csak egy NYESZ számlánk lehet.

Előnyei:

– A NYESZ számlával nyerhető adójóváírás (ún. előtakarékossági támogatás) mértéke évente 20%, de maximum 100 ezer forint, illetve azok esetében, akik 2020-ig nyugdíjba vonulnak, évente maximum 130 ezer forint.

Költségei:

– számlavezetési díj: a számlán jóváírt éves átlagos állomány 1%-ának megfelelő összeg, de minimum 2000 forint.
– értékpapír-kezelési díj
– vételi/eladási jutalék

Ajánlott videó

Olvasói sztorik