Pénzügy

Készpénzben kell adni a fizetést, ha a dolgozó kéri

penz(210x140).jpg (pénz)
penz(210x140).jpg (pénz)

Bár a munkáltatónak egyszerűbb átutalással fizetni, nem ő dönti el, hogyan adja a fizetést. Az alkalmazott ugyanis kérheti, hogy készpénzt kapjon. Még akkor is, ha ez macerás a cégnek. Íme néhány megoldási javaslat kkv-knak.

Ha nincs számlánk

A készpénzmentes világ felé haladva a kápé azért még mindig törvényes fizetőeszköz. Ezért amennyiben az alkalmazott ragaszkodik ahhoz, hogy készpénzben kapja a fizetését, kizárólag ösztönzéssel csábíthatja őt át a költséghatékonyabb elektronikus kifizetés felé a munkáltató. Kötelezni nem kötelezheti rá.

És ha ezt nem fogadja el a dolgozó, akkor nem tehet mást, mint hogy készpénzben fizeti ki. Ez persze nem jelent problémát, ha a bevételeit is készpénzben kapja, hiszen akkor eleve van házipénztára. De mi a helyzet akkor, ha az alkalmazott fizetését a céges bankszámláról kell készpénzre váltani? Ezt vizsgálta a Bankráció.hu.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A dolgozónak

Amikor megoldás az ATM, és amikor nem

Először is, fel lehet venni a szükséges készpénzmennyiséget a céges bankkártyával. Egy mikrovállalkozásnál 1-2 munkatárs kifizetése beleférhet a bankkártyalimitbe (vagyis ha a céges bankszámlánál van havi 1-2 ingyenes vagy kedvezményes készpénzfelvétel). Így a legolcsóbban a bank saját ATM-jénél úszhatja meg a tranzakciót a vállalkozás.

Ez nem lehet megoldás azonban nagyobb cégeknél, ahol több munkavállaló készpénzes kifizetésénél a céges bankkártya napi limitjénél általában jóval nagyobb mennyiségű készpénzre van szükség.

Személyesen drágább lehet a tranzakció

Második megoldásként szóba jöhet a bankfióki készpénzfelvétel, mely a bankkártyásnál valószínűleg drágább lesz, de legalább nincs limitálva. Amennyiben azonban 1 millió forintnál nagyobb összeget venne fel a cég, előzetesen konzultálnia kell a bankkal arról, hogy a kívánt összegű készpénzfelvételt be kell-e jelenteni előre! Ha ugyanis váratlanul állítanak be nagyobb készpénzigénnyel, mint amellyel bejelentés nélkül fogadnak, úgy nem biztos, hogy meg is kapják a várt összeget.

Fizethetünk

  • A bérünkért is

Tudni kell azt is, hogy ha előzetesen bejelentik, ám mégsem veszik fel a készpénzt a jelzett napon, úgy legtöbbször felszámítanak valamennyi díjat a bankszámlán, mely a nagyobb összegű készpénz szállítását és őrzését fedezi.

Problémát jelent továbbá, hogy a készpénzért el kell menni a bankba, sorba kell állni érte, ezzel pedig időt veszünk el a munkából, arról nem is szólva, hogy nem biztonságos sok készpénzzel mászkálni.

Ingyenes készpénzfelvét

A postai utalvány kényelmesebb lehet

Ezért harmadik megoldásként ajánlják a kényelmes, céges bankszámláról indított postai kifizetési utalványos kifizetést. Ezt a szolgáltatást a nagy bankoknál biztosan el lehet érni. Segítségével az internetbank előtt ülve intézheti a vállalkozó a kifizetést az irodában, miközben az alkalmazott a pénzt a postástól kapja meg.

Ha ön vállalkozó, és érintett a témában, és érdekli, melyik szolgáltatás hol, mennyiért érhető el, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik