Pénzügy

Megszavazták a forintosítást

euro(210x140).jpg (euró)
euro(210x140).jpg (euró)

Az Országgyűlés kedden a kormány javaslatára elfogadta azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket.

A fair bankolás

A képviselők 116 igen szavazattal, 38 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett hagyták jóvá Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló javaslatát.

A forintra átváltott hitelek referenciakamathoz, a három hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (BUBOR) kötött hitelek lesznek, vagyis nem fix kamatozásúak.

Az átváltási árfolyamot a június 16. és november 7. közötti jegybanki devizaárfolyam átlaga, vagy az MNB november 7-én jegyzett hivatalos devizaárfolyama közül választják ki az adósoknak kedvezőbbet választva. Ez alapján a svájci frank esetében 256,47 forintos, az eurónál 308,97 forintos, a japán jennél pedig 2,163 forintos árfolyammal számolhatnak az érintettek.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Ez lesz a forintosítás menetrendje

Január 1-jétől már az új, rögzített árfolyam alapján esedékesek a törlesztőrészletek (CHF: 256,47, EUR: 308,97, JPY: 2,163 forintos árfolyam). Március-áprilisban pedig megkapják az ügyfelek a postai tájékoztatást az elszámolásokról és a forintosításról. Ekkor 30 napjuk lesz arra, hogy jelezzék, ha mégis devizában szeretnének maradni. Ha nem jeleznek, február 1-jei visszamenőleges hatállyal forintosítják a jelzáloghitelüket.

A szerződés az értesítés kézhezvételét követő 31. napon, vagyis legkésőbb május 31-éig automatikusan módosul, a február 1-je óta (a még vissza nem állt kamat miatt) fizetett többlet-törlesztőrészletet a banknak át kell utalnia.

Az új törlesztőrészletet első alkalommal májusban (a banki tájékoztatás határidejét követő hónapban) kell fizetni, a szerződések a devizanem és a kamatozás kivételével a forintosítás révén változatlanok maradnak.

Hitelkiváltás

Akinek nem tetszik, ezt teheti

Ha megtörtént a forintosítás, de nem tetszik az ügyfélnek a forintosított hitel feltételrendszere, akkor ingyen felmondhatja a hitelét a szerződésmódosulást követő 60 napon belül. Aki így tesz, annak a felmondást utáni 90 napon belül ki kell egyenlítenie a tartozását. Vagyis a banki tájékoztatást követő 150 napon belül (legkésőbb október 28-áig) kell lezárni a hitelkiváltásokat. 

A forintosítás több százezer embert érinthet:jelenleg 171 ezer darab megnyitott gyűjtőszámla-szerződés van az MNB adatai alapján, a jelzálog-fedezetes lakossági devizahitel-szerződések száma 480 ezer. A forintosítás alapvetően azoknál jöhet szóba, akik eddig nem estek késedelembe. Közéjük tartozik a devizahitelesek több mint fele. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik