Pénzügy

Forintosítás: nem mennek ölre a devizahitelesekért?

forintosítás (forintosítás)
forintosítás (forintosítás)

Úgy tűnik, nemigen versengenek majd a bankok nyáron a már forintosított devizahitelek kiváltásáért. Nem lesz könnyű ugyanis annál jobb kamatot elérni.

A tavaszi forintosítás utáni 150 napig díjmentesen végtörleszthetik majd hiteleiket azok a volt devizahitelesek, akik nem lesznek elégedettek átszámolt törlesztőrészletükkel. A hitelkiváltás viszont úgy tűnik, sem a bankoknak, sem az ügyfeleknek nem lesz nagy üzlet – állapítja meg a Portfolio.hu cikke.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A devizahitelesek

Az elszámolások elve alapján arra számítanak ugyanis, hogy eleve a reálisan kínálható piaci szintnél alacsonyabb lesz a hitelek jó részének kamata. A lap szerint rengeteg olyan ügyfél lesz, akinek 3 és 4 százalék közötti szintre áll majd be a kamat. Úgy vélik ezért, hogy nem lesz nagy versengés a bankok részéről a hitelkiváltáskor.

Banki forrásaik szerint egyébként a devizahitelesek mindössze 25-30 százaléka lehet csak hitelképes. Azonban közülük is valószínűleg kevesen érhetnek el egy esetleges hitelkiváltással jobb kamatot, mint amennyi a forintosítással kijöhet nekik. És számításaik szerint ők is minimálisat faraghatnak egy hitelkiváltással a havi törlesztőjükből. Ha kíváncsi, hogy mégis mennyit, kattintson!

Olvasói sztorik