Pénzügy

Forronganak a panellakók – a kormányígéretet követelik

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 11. 19. 18:50

Addig nem tágítanak, amíg a kormány nem csökkenti vagy törli el a közmű alapdíjakat, ahogyan azt ígérte még a választások előtt. A panelosoknak elegük van a magas távhő-alapdíjból, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Korábban a témában:

A Fidesz februárban azt ígérte, hogy eltörlik, vagy felére csökkentik a közműszolgáltatásoknál az alapdíjat. Ez az a tétel, amit fogyasztástól függetlenül minden igénybe vevőnek fizetnie kell. De az ígéretből nem lett eddig semmi. A fővárosi panelosok ezért besokalltak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Kiderült, a lakókat nemcsak az zavarja, hogy a kormány nem tartotta be, amit ígért, hanem az is, hogy légköbméterre kell fizetni az alapdíjat. Olvasónk levélben fordult hozzánk, próbáljuk meg kideríteni, mi indokolja ezt, mert ő nem érti. 

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Egyforma alapdíjat tartana igazságosnak

Előző cikkünk nyomán Surányi Jánosné Gitta azt vetette fel, vajon milyen alapon szednek a távfűtésnél négyzetméter-arányos alapdíjat. Szerinte ez nagyon igazságtalan. Hiszen az alapdíj a rendelkezésre állás, és a karbantartás, fenntartás díja, kizárólag a lakásig. Onnantól kezdve minden a tulajdonos költsége.

Az az álláspontja, hogy a rendelkezésre állás, karbantartás, fenntartás általános költségei nem függnek attól, hogy mekkora az adott távfűtött lakás. Vagyis szerinte mindenkivel egyforma díjat kellene fizettetni, lakásmérettől függetlenül. Ugyanúgy, ahogy tudomása szerint az áramnál vagy a gáznál. 

Milyen pluszt kap érte?

Azt is megjegyezte, nem érzi úgy, hogy ő a nagyobb lakásban a nagyobb alapdíj fejében kapna valami pluszszolgáltatást azokhoz képest, akik kis lakásban élnek, és kicsi díjat fizetnek.

Azzal érvelt, hogy a kapuig egyformán fejleszt/fenntart/üzemeltet/karbantart a távhőcég annak is, akinek 30 négyzetméteres a lakása van (és fizet havi 3-4 ezer forintot), és annak is, akinek 80-90 négyzetméteres a lakása (és fizet havi 8-9-10 ezer forintot). És utóbbi lakó szerinte a magasabb díjért semmivel nem kap több szolgáltatást, mint előbbi.

Sima „lehúzás”?

Több illetékes helyen (pl. a Fővárosi Önkormányzatnál és a Főtávnál) is próbálta már kideríteni, hogy mit kap a magasabb alapdíjért, de erre még sehol nem sikerült választ kapnia. Egy ilyen levelet el is küldött nekünk. Indoklás nem volt benne, csak az, hogy a vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet szerint szabják meg a díjat.

Afelől Gittának sem volt pillanatnyi kétsége, hogy törvényes a nagyobb lakásokban élőket sújtó diszkrimináció. Vagyis a lakásmérethez kötött alapdíj. A miértre lett volna kíváncsi. Meg arra, mit szólnának az emberek, ha a többi szolgáltatásnál is arányaiban hasonlóan magas lenne az alapdíj, mint a távhőnél, és minél nagyobb lenne a lakás, annál többet kellene fizetni. Szerinte akkor kitörne a parasztlázadás.

Úgy érzi, a lakás nagyságához kötött alapdíj “lehúzás”, hiszen semmivel nem kap több szolgáltatást azt, aki jóval többet fizet. Saját bevallása szerint éves szinten kéthavi rokkant-nyugdíját viszi el egyébként a távhő alapdíja.

A Távhőnél és a hatóságnál is érdeklődtünk, mert elfogadhatónak találtuk Gitta érveit, és kíváncsiak voltunk a magyarázatra.

Miért légköbméterre kell fizetni? Csak!

A Főtáv megkeresésünkre azt válaszolta, amit korábban Gittának is. Vagyis hogy a díjakat a vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet alapján szedik. A rendelet pedig kimondja, hogy az alapdíj, a távhőszolgáltatás folyamatos igénybevételének lehetőségéért a közüzemi szerződésben meghatározott légtérfogat (légm3), vagy lekötött legnagyobb hőteljesítmény (MW) után, de a hőfelhasználástól függetlenül fizetendő díj (Ft/légm3, vagy Ft/MW). A Gittának szóló levélben egyébként csak a légtérfogat szerinti fizetést említették.

Elgondolkodtunk. Persze, igaz lehet, hogy az alapdíj közvetlenül nem függ a hőfelhasználástól. De. Annak azért elég nagy az esélye, hogy a nagyobb légtérfogatú lakás hőfelhasználása nagyobb, mint a kisebb légtérfogatúé. Méghozzá arányosan. És ha elfogadjuk, hogy a nagyobb lakásban nagyobb a hőfelhasználás, akkor ilyen oldalról közelítve mégiscsak (ha közvetett módon is), de függ az alapdíj a hőfelhasználástól.

Távhő, gáz, áram – alapdíj

A Főtávnál azt is hozzátették még, hogy ez a rendszer megegyezik a gáz- és áramszolgáltatók rendszerével, ahol az alapdíj a gázmérő köbméterben megadott kapacitásától függ. Az áramnál pedig az árammérő Amperben megadott kapacitásától. Ennek utánanéztünk.

Az E.ON honlapján található információ szerint évi 1320 kWh/év fogyasztás alatt és felett is 1446 forint az éves alapdíj. Az Elmű-Émász áramár-kalkulátora pedig nappali mérő esetén szintén egységesen havi bruttó 162,56 Ft/csatlakozási pontonként.
A Vásárlócsapat.hu összehasonlítása szerint pedig a gázár alapdíja valamennyi szolgáltatónál valamennyi fogyasztóra nézve egységes, évi 9192 forint (2014 áprilisi adat).

Vagyis sem a gáznál sem az áramnál nem a lakás méretétől függ az alapdíj.

A nagyobb kapacitásigény miatt kell többet fizetni

A távhőszolgáltatás ár-előkészítési feladatai egyébként 2011-ben kerültek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogelődjének feladatkörébe – tudtuk meg még. A MEKH megkeresésünkre azt írta, hogy a vonatkozó önkormányzati rendeletek alapján a távhőszolgáltatásért fizetendő alapdíj a legtöbb szolgáltatási területen valóban a lakás térfogatával arányos.

Ez a fajta árazási mód szerintük jól tükrözi azt, hogy egy nagyobb méretű lakás kifűtéséhez nagyobb hőteljesítményre van szükség, mint egy kisebb méretű lakáséhoz. Azaz azonos időtartam alatt egy nagyobb lakás nagyobb hőmennyiséget igényel, mint egy kisebb. Ezzel összhangban tehát, egy nagyobb méretű lakásra a rendelkezésre álló fűtőművi és a hálózati kapacitás nagyobb hányada jut. Vagyis szerintük ez indokolja a magasabb alapdíjat.

Megint elgondolkodtunk. Feltesszük, a gáznál és az áramnál is jellemzően nagyobb kapacitás jut a nagyobb lakásokra. Ezeknél a szolgáltatásoknál mégis egységes az alapdíj…

A panellakók számon kérik az ígéretet

Figyelmünket Baricz Dezső panellakó hívta fel a kormány tavaszi ígéretére, miszerint felére csökkentik, vagy eltörlik a közműszolgáltatások alapdíját. Bariczék mint ígérték, már el is kezdték Budapesten a távhős lakásokban az aláírásgyűjtést.

Felhatalmazott minket, hogy telefonszámát kiadjuk olyan távhőfogyasztóknak, akik csatlakozni szeretnének az akcióhoz. A 20/886-4010 számon várja azok hívását, akik szintén számon kérnék a kormányon a februári ígéretet.

Ha kíváncsi rá, hogy mire fizeti a távhő alapdíját, milyen következményekkel járna, ha nem fizetné, és mit válaszolt a Fidesz, amikor számon kértük rajtuk az ígéretet, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.