Pénzügy

Családonként 20-30 ezer forint megtakarítás a tűzifánál?

A Földművelésügyi Minisztérium szerint minden állami erdőgazdaság részt vesz a tűzifa-rezsicsökkentésben. Az MSZP azt állítja az akcióról, hogy az szemfényvesztés. A tárca nem reagált erre.

Mind a 22 állami erdőgazdaság részt vesz a pénteken megkezdődött tűzifa-értékesítési akcióban, amelynek keretében mintegy 170 ezer köbméter lakossági tűzifát árusítanak 10 százalék árkedvezménnyel országszerte – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklődésére.

Mint megírtuk, az MSZP szerint az egész árcsökkentési akció átverés.

Tűzifa-rezsicsökkentés

Ennyit spórolhatnak a családok a tárca szerint

A tájékoztatás szerint a 10 százalékos árcsökkentés egy háztartásnak átlagosan 20-30 ezer forint megtakarítást jelent a fűtési szezonban.

A földművelésügyi tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 170 ezer köbméter lakossági tűzifa készlet erejéig alkalmazzák első körben a 10 százalékos rezsicsökkentést, a keret később akár bővíthető is. Ez a mennyiség nagyjából 20 ezer család, átlagosan számolva 60 ezer személy számára nyújt olcsóbb fűtési lehetőséget – közölte az FM.

Egy család maximum 10 köbméter fát vásárolhat, ez mintegy 100 mázsa tüzelőanyag, amit az erdőgazdaságok térítés ellenében szállítanak házhoz. Bármelyik erdőgazdaságban vásárolható kedvezményes tűzifa, ám célszerűbb a lakóhelyhez legközelebbitől venni, hiszen így olcsóbb a szállítási költség. A tűzifát sarangolt állapotban, azaz egységes méteres, erdei köbméterben mért állapotban szállítják – olvasható a közleményben.

Tűzifa-rezsicsökkentés

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy az agrártárca is csatlakozik a rezsicsökkentéshez. Hangsúlyozta: segíteni kell azokat az embereket is, akik fával tüzelnek.

A tűzifarezsi-csökkentés nem azonos a szociális tűzifaprogrammal – jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy az idén a két programban összesen 300 ezer köbméter tűzifa kerül kedvezményesen a lakossághoz.

Átverés lenne az egész?

Az akció értékéből azonban jócskán levon, hogy az MSZP szerint az év elején átlagban 20 százalékos áremelés volt az állami erdészetekben, például a Nyírerdő Zrt.-nél. Vagyis ezek szerint a 10 százalékos árcsökkentéssel is drágább a tűzifa, mint tavaly volt.

A KSH staisztikája nem mutatott ki 20 százalékos áremelkedést, hanem jóval mérsékeltebbet. Az ügyben pénteken kerestük az erdészetet is, ahonnan későbbre ígértek választ.

Az FM közleményében nem tért ki az MSZP-s állításra, ami legalábbis furcsa. Nem szokták kihagyni, hogy vissza ne vágjanak, ha cáfolni tudnak.

Már megemelték a keretet

Az eddigi kétmilliárdról hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram keretösszege, amelyet mostantól szénvásárlásra is lehet fordítani – jelentette be a fideszes Németh Szilárd, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Németh Szilárd a vonatkozó BM-rendeletet ismertetve elmondta: változás, hogy nemcsak a kétezer főnél, hanem az ötezer főnél kisebb települések is pályázhatnak, és nem csak a társadalmilag, gazdaságilag elmaradott térségekben, bár ez esetben “némi önerőre” is szükség van. Kiemelte: tavaly több mint 1600 település vett részt a programban, és az érdeklődés az idén is rendkívül nagy.

Kitért azt is, hogy a családok 10 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá – az állami erdőgazdaságokon keresztül – 170 ezer köbméter tűzifához. Egy család egyszerre 10 köbmétert tud megvásárolni, s úgy számolnak, hogy “egy kis országos szórással” 15-20 ezer forint spórolható meg családonként. (Vagyis ő kicsivel kevesebb megtakarítást számolt, mint az agrártárca.) Ez minimum 20 ezer családnak nyújt segítséget – jelezte a kormánypárti politikus, aki a tapasztalatok alapján további rezsicsökkentést helyezett kilátásba.

Magyarországon legyen a legolcsóbb

Megjegyezte: most jól láthatóan csökken a kőolaj ára, és ez véleménye szerint hatással lesz a földgáz-piacra is. Azt szeretnék, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia, ez vonatkozik a vállalkozásokra is – szögezte le.

Németh Szilárd beszámolt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) tulajdonában lévő, illetve a tárca cégén keresztüli energiaszolgáltatásban részesülő társasházaknál több mint 250 családon segítenek. A minisztérium hozzájárul, hogy az érintett társasház az V. kerületben leváljon, és október 15-től önállóan, 26,5 százalékkal olcsóbban szerezze be a gázt. Az októberi számlákon az eddigi pluszköltségeket, 6,177 millió forintot visszapótolja a tárca. Emellett jogszabály-alkotással segítik, hogy a HM-BM tulajdonában lévő társasházaknál  megoldódjon ez a kérdés – jelezte.

Ugyanez a helyzet a MÁV-nál – folytatta a kormánypárti politikus -, amely nagyon sok helyen közüzemi hálózaton látja el a víz- és csatornaszolgáltatást, így nem vonatkozott rá, mint nagyfogyasztóra a rezsicsökkentés, ugyanakkor a számlázás rajta keresztül történt. Ezért úgy döntöttek a MÁV-nál, hogy 2014. április 1-jéig visszamenőleg érvényesítik a 10 százalékos mérséklést a vízi közműszolgáltatásnál, és kezdeményezik, hogy ez a fajta szolgáltatás kerüljön át a városi szolgáltatókhoz – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Jön az állami közműszolgáltató

A létrehozandó állami tulajdonú közműszolgáltatóról elmondta: a cég az egyetemes szolgáltatási piacra lép be, amely a magyar családokat szolgálja ki, és ott akar versenyképes lenni. A legolcsóbb, a legjobb és a biztonságos szolgáltatást fogalmazták meg kritériumként, elsősorban tehát nem a szolgáltató érdekei, profitéhsége, hanem a fogyasztók érdeke számít – magyarázta Németh Szilárd. Egyben ismét rögzítette: egyetlen, összesített, áttekinthető számla fog érkezni az emberekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik