Pénzügy

A szegényeknek fog nagyon fájni ez az adóemelés

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 11. 03. 12:20

A kereskedők nem fogják lenyelni a hatvanszoros adóemelést. Áremelés lesz. Rossz hír ez a legkisebb pénzűeknek, akik a jövedelmük majdnem harmadát költik élelmiszerre.

Korábban a témában:

Mint már megírtuk, a jövő évi adótörvény-tervezet szerint a kormány sávossá tenné az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az 50 milliárd forint nettó árbevétel feletti cégeknél 10-60 szorosára emelkedne a sarc. A legmagasabb díjat a 300 milliárd forint feletti nettó árbevételű cégeknek kell majd fizetniük, az eddigi 0,1 százalék helyett 6 százalékot.

Emelkedhet az élelmiszerek ára

A megemelt díj egyébként több árbevételi sávban is jóval magasabb lenne, mint az anno 2012-ben megszüntetett különadó.

Az adóemelés miatt

A 2013-as adóbevétele alapján a legtöbb adót a Tesco fizetheti, a hét legnagyobb lánctól pedig a Népszabadság becslése szerint összesen 30 milliárd forintnyit szedne be ezen az úton jövőre a kormány.

Ahol pedig csaknem 1-6 százalékkal nő a kereskedők befizetendő sarca, ott feltehetőleg hasonló mértékben nőhetnek az árak is. A kereskedők szövetsége ugyanis rögtön jelezte, hogy a felmelegített különadót nem fogják lenyelni.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

A szegények húzzák a rövidebbet

Az áremelés pedig legjobban a legszegényebbeket sújthatja majd – hívta fel a figyelmet a 444.hu. Hiszen arányaiban ők költik a jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerre, mint azt a KSH 2012-es kutatása alapján készített ábrájuk is mutatja:

élelmiszer táblázat (élelmiszer táblázat) 

És azt is mellé tették, hogy a tavalyi adatok alapján már az ország mintegy harmadánál jelentkeznek élelmezési gondok az Eurostat adatai szerint. A következő ábrájuk azt mutatja, hogy már a magyarok harmadának nincs annyi pénze, hogy minden másnap olyan meleg ételt egyen, amiben van hús:

élelmiszer táblázat (élelmiszer táblázat) 

Ezen túl az is aggasztó, hogy bár az általános árszínvonal az utóbbi öt évben összességében kis híján 15 százalékkal nőtt, addig a KSH adatai alapján az élelmiszerárak ennél gyorsabban, majdnem 21 százalékkal emelkedtek. Ezt az árnövekedést fogja még feljebb tornázni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése.

élelmiszer táblázat (élelmiszer táblázat) 

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.