Pénzügy

Átszabhatják a nyugdíjrendszert

A következő hetekben kerülhetnek az Idősügyi Tanács elé az EMMI nyugdíjasokat érintő előterjesztései. A cél a kormány szerint a juttatások értékmegőrzése.

A Figyelő arra volt kíváncsi, hogy vajon milyen változásokat javasol az Idősügyi Tanács a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, és hogy a fenntarthatóság és az értékmegőrzés céljához milyen úton jutna el a kormány.

Jövőre

Az első javaslatokat októberben várják

Kérem, pár hét múlva keressenek meg, akkor már biztos tudok valamit mondani az elképzelésekről – mondta a közelmúltban lapunknak az Idősügyi Tanács egyik tagja, akit arról próbáltunk faggatni, hogy milyen irányba mozdulhat el a magyar nyugdíjrendszer.

A testület ülését pár hete tartották az Országházban, azon megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is, aki arra biztatta a jelen lévőket, hogy tegyenek minél több javaslatot az idősek életkörülményeinek javítására. S bár a kormányfő világossá tette, hogy a választások után bő három év van a nyugodt munkára, a Figyelő úgy tudja, hogy az első javaslatokat már most, októberben várják a tanács tagjaitól.

Nem ők fogják megmondani a tutit

A jelekből ítélve nem ez a testület fogja „megmondani a tutit”, vagyis irányt szabni a nyugdíjrendszer elkerülhetetlen átszabásának. A tanács tagjai a saját szakterületük szerint általában az idősek életminőségét javító intézkedésekre tesznek javaslatot – közölte megkeresésünkre a szociális ügyekért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Így például Monspart Sarolta, egykori kiváló tájfutó, sífutó „a tömegsport iránti elkötelezettségére tekintettel” vállalta javaslatok összeállítását.

Nemigen lesz befolyásuk

A tanácsra más feladat is vár, nekik kell majd véleményezniük az EMMI előterjesztéseit, amelyek a várakozások szerint a következő hetekben már a testület elé is kerülhetnek. Az állásfoglalásuktól függetlenül talán már most megelőlegezhető, hogy az ismert közéleti személyeket, köztük Hámori Józsefet (az első Orbán-kormány nemzeti kulturális örökségért felelős miniszterét) vagy Pozsgai Imrét (a Kádár-korszak végének emblematikus politikusát) a soraiban tudó tanácsnak nem lesz befolyásoló szerepe abban, hogy milyen paraméterek szerint fogalmazzák újra a nyugdíjrendszert, hogy az megőrizze fenntarthatóságát a következő negyven évben is.

A kormány nem tervez változást

Valójában ezzel senki nem foglalkozik per pillanat a kormányban. A lapot legalábbis arról tájékoztatták a szaktárcánál, hogy a kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez semmilyen változást. A legfőbb cél a nyugdíjak értékének megőrzése.

Ez a gond

Vajon tényleg semmi ok a beavatkozásra?

A kormánytól független szakértők egybehangzóan állítják, hogy a nyugdíjrendszerünk ebben a formában fenntarthatatlan. Az okok közismertek: öregedik a társadalom, egyre több nyugdíjas jut a dolgozókra, vagyis egyre kevesebb pénzből kell finanszírozni mind több ember járandóságát. Ez automatikusan a rendszer összeomlásához vezet, hacsak nem áll be gyökeres fordulat a demográfiában vagy a nyugdíjak értéke nem csökken drasztikusan.
Utóbbi politikailag felvállalhatatlan.

Részletesebben a témáról a lap ma megjelent számában olvashat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik