Pénzügy

Nyugdíjtippek ötveneseknek

Ne pánikoljon és ne szórja a pénzt, tanácsolja egy biztosító. Hát persze, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárt ajánlják.

Ahogy az európai országok, úgy Magyarország is az elöregedő társadalmak közé tartozik. Ma már egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai képtelenek lesznek fenntartani korábbi életszínvonalukat, ha aktív éveik során nem tesznek félre annyit, amennyivel kiegészíthetik állami nyugdíjukat.

1. Ne becsülje alá a nyugdíjban eltöltött évek számát!

A ma 50 éves korosztály a nyugdíjkorhatár betöltése után a statisztikák szerint átlagosan még 15-20 évig él, azaz az időskor hosszú és szép része lesz az Ön életének is, rengeteg lehetőséggel, új élménnyel.

2. A nyugdíj kérdése legyen a legfőbb prioritás!

Ne essen abba a gyakori hibába, hogy mindent fontosabbnak gondol, mint a nyugdíj-megtakarítást. Helyezze előtérbe egy kicsit a saját érdekeit, átmenetileg akár a gyerekei támogatásával szemben is. Racionalizálja kiadásait, és maximalizálja a nyugdíjcélú befizetéseket!

3. Ne pánikoljon!

Létezik megfelelő stratégia az Önnek megfelelő nyugdíj-megtakarítás összegyűjtésére attól függetlenül, hogy hány éve van hátra a nyugdíjba vonulásig. Nézzen utána a lehetőségeknek, és ha szükségét érzi, kérje tanácsadó segítségét.

4. Ne szórja a pénzt!

A nyugdíjba vonulás előtti években ne költsön indokolatlanul nagy összegeket olyan dolgokra, amikre nincs feltétlenül szüksége. Ne kockáztassa időskori biztonságát hirtelen jött ötletektől vezérelve. A rendelkezésre álló szabad pénzösszegeket érdemes teljes egészében a nyugdíj-megtakarításokra fordítani.

5. Használja ki a rendelkezésre álló időt!

Minél előbb kezdünk el takarékoskodni, ugyanakkora összeg rendszeres félretételével, annál nagyobb összegű megtakarításra tehetünk szert. Az ötven év körüli korosztály számára különösen fontos, hogy tagjai kihasználják az előttük álló aktív éveket az időskori anyagi biztonság megteremtésére.

6. Maximalizálja az elérhető adókedvezményt!

2014. január 1-től a nyugdíjbiztosítási termékekre adójóváírás vehető igénybe, az állam ezzel is támogatja az időskori öngondoskodást. Az adójóváírás összege egy évben a biztosítási díj 20 százaléka, de legfeljebb 130 000 forint lehet, amit több biztosítónál meglévő nyugdíjbiztosítás esetén az egyik, az ügyfél által megjelölt biztosítónál meglévő szerződésen írnak jóvá.

Ez az adójóváírás az önkéntes nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény igénybevétele esetén is jár azzal, hogy akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása van, a jelenlegi szabályozás szerint együttesen maximum 280 000 forintos adójóváírást érhet el évente.

7. Számoljon és tervezzen gyorsan, egyszerűen!

Sok kicsi sokra megy. Havi 17 ezer forint befizetéssel 4 és fél millió, havi 37 ezer forint befizetéssel pedig kereken 10 millió forintot gyűjthet össze nyugdíjba vonulásáig, ha Ön most ötvenéves.

Az összeállítás forrása az ING Biztosító.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik