Pénzügy

Irdatlan pénzt buktunk el az áfán

Magyarország a beszedni tervezett áfa negyedét bukta el 2012-ben az áfaszabályok megszegése és az elmaradt befizetések miatt.

Az Európai Bizottság nemrégiben megjelent tanulmánya szerint Magyarország 2012-ben csaknem hárommilliárd eurónyi (azaz több mint 900 milliárd forintnyi) áfabevételtől esett el a szabályok megszegése és az elmaradt befizetések miatt – figyelt fel rá az Index.

Az elbukott összeg egyébként a két évvel ezelőtt tervezett áfabevétel negyede. Magyarország egyébként ezzel nincs a legrosszabb helyzetben, hiszen a 26 vizsgált tagállam közül csak a kilencedik, az élen pedig Románia végzett, 44 százalékos áfabevétel-kieséssel.

Amerikai kitiltás

Összességében a 26 ország 177 milliárd eurónyi áfát bukott el 2 évvel ezelőtt. Ami nemcsak az egyes tagállamoknak gond, hanem az egész EU-nak is, hiszen a hozzáadott érték adóból az uniós költségvetés is részesül. Brüsszel azonban nem sokat tud tenni annak érdekében, hogy ezen a téren változás legyen. Vagyis hogy küzdjenek a határokon átnyúló csalások és a korrupció ellen. Például akkor sem történt semmilyen uniós lépés, amikor Horváth András volt NAV-os beszélt róla, hogy különböző EU-s tagországok is érintettek lehetnek a magyar áfacsalási ügyekben.

Az USA-ban ezzel szemben kiverte a biztosítékot a nyilvánosságot kapott korrupciós kísérlet ügye, és rögtön reagáltak is rá. Kitiltással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik