Gazdaság

Áfacsalás: a minisztérium állítja, amit már cáfoltak

A Napi Gazdaság kora reggel írta meg, hogy kijátszható a tervezett új ellenőrzési rendszer, a Nemzetgazdasági Minisztérium mégis azt állította délelőtt, hogy nagyon is rendben van.

Varga Mihály nemzetgazdasági- és Pintér Sándor belügyminiszter a Trade Controll január 1-jei bevezetésének részleteiről egyeztetett ma reggel. Ez az az új rendszer, ami az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére lenne hivatott. A terv szerint a gazdaság kifehérítését és a korrupció elleni harcot szolgálja majd, segítségével nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja.

A kormány részéről úgy vélik, a Trade Controll-lal mindezek a célok megvalósíthatók lesznek, mivel a szállításhoz kapcsolódó adatokat (áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma, stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni. Az új rendszerrel várakozásaik szerint jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság.

Úgy tűnik, a kormány nem olvasta a Napi Gazdaság hajnali cikkét, hogy ennyire optimista. Abban ugyanis leírták, hogy több könnyen kijátszható rendelkezést is tartalmaz az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekaer), ezért egyelőre kérdéses, mennyire lesz alkalmas feladatának betöltésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik