Pénzügy

Srácok, ehhez több pénz kellene!

kiadó (kiadó)
kiadó (kiadó)

Két hálószoba, nappali, összkomfort. Bútorozott lakást keres a belvárosban két fiatal, akik most repülnek ki először a családi fészekből. Maximum 80 ezer forintból szeretnék megúszni a dolgot, hogy félretenni és élni is tudjanak.

És ehhez mit szólt?

Béla 20 éves, haverja szintén ehhez a korosztályhoz tartozik. Azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy albérletet keresnek a belvárosban, mert ott fognak dolgozni. Most vidéken (a főváros vonzáskörzetében) laknak, és mivel éjszakai munkájuk lesz, emiatt nehézkes lenne nekik a hajnali hazajárás.

Elvárásuk, hogy legyen két hálószoba, hogy legyen külön kuckójuk. És egy nappali is, ha vendéget fogadnak. A lakás persze legyen összkomfortos és erkélyes. Meg bútorozott. Alatta, fölötte, mellette lakjanak (úgy gondolják, ha minden oldal lakott, olcsóbb lesz a fűtés). Lehetőség szerint legyenek egyedi mérők ne csak az áram, hanem a víz és a fűtésfogyasztáshoz is.

A pesti oldalon szeretnének lakni, elsősorban a Deák téren vagy környékén. És mindezt minél olcsóbban. Azt mondták még, jó lenne, ha maximum havi 80 ezer forintból kijönne (kettejüknek) a bérleti díj. Rákerestünk a Költözzbe.hu-n, hogy lássuk, vajon mennyire reálisak az elvárásaik. Első ránézésre, a statisztikák alapján úgy tűnt, hogy nagyon nem. De a részletes kereséssel, és némiképp eltávolodva a belvárostól már találtunk olyan lakást, amire ők is azt mondták, megfelelne nekik.

V. kerület – havi 100 ezer forintért

Az oldalon feljövő, a szobaszámot (három) is kielégítő legolcsóbb téglalakásért havi százezer forintot szeretne kapni a tulaj. Jó nagy a lakás, 75 négyzetméteres (ekkorára talán nincs is szükségük a fiúknak). Frissen felújított, gyönyörű, igényes, szépen berendezett, háztartási gépekkel is felszerelt. Háromemeletes ház második szintjén van. A havi százezer forintos bérleti díjon felül 15 ezer forint a közös költség. A kaucióra pedig kéthavi bérleti díjat kérnek. Minimum egy évre szeretnék kiadni.

 

A fűtést és a vízfogyasztást is egyedileg mérik. Klíma is beszerelve. Szóval minden megvan (talán csak az erkélyre nem utalnak), amikre a két fiatal életkezdő vágyik. De mint mondták, nem valószínű, hogy ezt a lakást megengedhetik majd maguknak. A szüleiket pedig nem akarják ezzel terhelni.

VI. kerület – havi 100 ezer forintért

Egy kerülettel arrébb a legolcsóbb ajánlat hajszálra ugyanannyiba kerül. Ezt is hat hónapja hirdetik. A 2+1 félszobás, 80 méteres lakás bútorozatlan, felújított, szintén a második emeleten van, egy négyemeletes házban. Itt van egy kis erkély is, ami a belső udvarra néz. A fűtés és a meleg víz egyedi cirkóval megy.

 

A közös költség itt 12 ezer forint, de benne van a vízdíj is. Kaució kéthavi, és szintén egy évre szeretnék kiadni. A gond az, hogy a fiúknak nincs bútoruk, és havi ennyi albérletpénzük sem.

VII. kerület – havi 100 ezer forintért

A legolcsóbb albérleti díj ugyanannyi, a lakás kisebb, 57 négyzetméteres (utóbbi nem is lenne baj), 2+1 félszobás. Ajánlják fiataloknak, diákoknak is. Bútorok vannak, a lakás teljesen felújított, igényes. A fűtés gázcirkóval megy. Az erkélyt nem említik.

 

A havi százezer forintos albérleti díjon felül a rezsiköltséggel kell számolni (de nem írják, hogy az mennyi lehet). A kaució itt is kéthavi. És hosszú távra tervez a tulaj.

VIII. kerület – havi 75 ezer forintért

Sejtettük, hogy így lesz, ha egy kicsit eltávolodunk a célterülettől, akkor találunk olcsóbb megoldást is. Ráadásul ez egy 4 szobás, 115 négyzetméteres lakás. Vagyis lehet keresni még egy-két társat, és akkor már egészen baráti lesz a fejenkénti ár. Viszont képeket nem tettek ki. És azt írják, felújítás alatt lévő. Tíz napja tették ki, de legkésőbb október elsejéig lehet beköltözni. De elvileg már fel is újították. Szóval van itt egy-két ellentmondás.

Viszont két erkély is van, bútorozottan is ki lehet venni. Kaucióról, fogyasztásmérőkről, közös költségről nem tesznek említést, de azt írják, hogy a fűtés cirkóval megy.
Szóval ez így első ránézésre kicsit zsákbamacskának tűnik – értettek velünk egyet. De azt mondták a srácok, hogy mivel árra és szobaszámra passzol az elképzeléseikhez, sanszos, hogy meg fogják nézni.

XIII. kerület – havi 75 ezer forintért

Tipikus panel a legolcsóbb 3 szobás albérlet a még szóba jöhető kerületben. 58 négyzetméteres, távfűtéses, gépesített, ötödik emeleti. Ajánlják diákoknak, fiataloknak is. Nem írják, hogy bútorozva, de a képek alapján feltesszük, hogy igen. Korántsem olyan elegáns, mint az első három, és erkélyről sincs említés, de a fiúk azt mondták, azért felkerül a listájukra.

 

Három hónapja hirdetik, és a bérleti díjon kívül nem közölt más költséget a tulaj. Szóval ide is el kell menni, és meg kellene kérdezni a részleteket.

Béláék egyébként azt mondták a válogatásunkra, hogy kiindulási pontnak tekintik, de még máshol is körülnéznek. És nagyon valószínű, hogy a belvárosról letesznek, és inkább kicsit utaznak majd hajnalonta. De azt mindenképpen tesztelik majd, melyik helyre tudnak a leghamarabb hazajutni, és ha minden más stimmel, akkor azt a lakást fogják választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik