Pénzügy

A pénz a magyarokat nem boldogítja

Mármint azért nem, mert többségünk úgy érzi, hogy egyáltalán nincs elég belőle.

Bő kétmillió magyar

A világ boldogsági ranglistáján valahol a középmezőnyben vagyunk. Ami, ha úgy vesszük, nem is olyan rossz egy ilyen hírhedten pesszimista nemzettől.

Csakhogy ha azt is megnézzük, mit is jelent ez, akkor már eléggé lehangoló számot kapunk: a magyarok mindössze 18 százaléka elégedett az életével. Vagyis kevesebb mint minden ötödik hazánkfia. No de miért is állunk ilyen gyengén a boldogsággal?

Döbbenetes

A pénzhiány a boldogtalanságunk legfőbb oka

A világfelmérésben öt körülmény alapján kategorizálták be a megkérdezett 133 ezer embert. Ezek: a pénzügyi helyzet, a kitűzött célok, a szociális helyzet, a fizikai állapot és a közösségépítő hatás.

Tüntetést szerveztek

Nálunk magyaroknál pedig az derült ki, hogy a leginkább a pénzügyi helyzetünkkel nem vagyunk elégedettek. Ez konkrétabban azt jelenti, hogy 39 százalékunk csak a túlélésére játszik, további 34 százalék vegetál, és csak 26 százalék nem érez anyagi gondokat.

Ami még durva, hogy 30 százalékunknak semmilyen céljai nincsenek, és ugyanennyien vannak azok is, akik úgy érzik, nem megfelelő a szociális helyzetük – írta most a Pénzcentrum.hu 

A lap azt is kiemelte, mennyire szubjektív a kutatás. Hiszen míg a világ legboldogabb országában (Panama) – ahol a lakosok 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól mennek pénzügyileg a dolgai – az egy főre jutó GDP 2013-ban, vásárlóerő-paritáson mérve 16 500 dollár/év volt. Magyarországon ezzel szemben a 19 800 dollár/fő/év GDP-mutató mellett is csak az emberek 26 százaléka volt elégedett anyagi helyzetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik