Pénzügy

Egymilliót kereshet a kenguruk földjén

Szereti a nyarat, jól beszél angolul, így igazán bejött Viktóriának Ausztrália. Csak az a bánata, hogy a nagy távolság miatt ritkán tud hazajönni.

Kockáztat

Egy Melbourne-ben élő magyar nőt kérdezett meg a Profession.hu arról, miért pont Ausztráliába ment ki dolgozni, és hogy milyen ott az élet, a munka. Íme, mit mesélt a lapnak.

Ezért pont Ausztrália

“Egyrészt szerettük volna külföldön is kipróbálni magunkat a párommal, másrészt zavaróan sok adót fizettünk, és a viszonylag jól mutató bruttó összeg eltörpült, mire a bankszámlánkra érkezett. Mindenképpen angol nyelvterületet kerestünk, mert azt mindketten beszéljük. Anglia (London), nem ideális az időjárás miatt, szeretjük a nyarat, és a munkamorálról nem sok pozitívumot hallottunk. Amerika valahogy nem jött szóba, így maradt Ausztrália. 2008-ban érkeztünk meg Melbourne-be, azóta dolgozunk mind a ketten. Én kétszer voltam otthon babával 1-1 évet, és utána el tudtam helyezkedni nagyobb nehézségek nélkül”

A sláger

A pénzügyi hitelkockázattal foglalkozó nő az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltató vállalatánál kapott munkát. Magyarországon is az energiaiparban dolgozott, üzleti tanácsadóként. “Amikor felvettek itt az első munkahelyemre (BIG4), a pozíció alacsonyabb volt, mint otthon, azonban onnan 18 hónap után eljöttem és elkezdtem dolgozni az energiaszolgáltatónál már szenior pozícióban” – tette hozzá.

Ha kíváncsi rá, hogy milyen feltételekkel vállalhat munkát Ausztráliában, és mekkora befektetést igényel a váltás, kattintson!

Magasak a bérek, de az élet is drága

A cikkből az is kiderül, hogy a fizetések jóval magasabbak, mint itthon, azonban a megélhetés költségesebb. A heti hivatalos munkaidő 37,5 óra és az átlagos nettó fizetés 1100 dollár hetente (214 forintos árfolyamon átváltva 235 400 forint – azaz egy hónapban majdnem egymillió forint) a mycareer weboldal alapján. Ez természetesen csak az átlag, a kereset nagyban függ attól  hogy ki melyik szektorban dolgozik.

Külföldön dolgozik?

Melbourne-ben egy kétszobás apartman heti bérleti díja 350-500 dollár között mozog. Havi tömegközlekedési bérlet 115 dollár az 1-es zónában, ami akár 150-re is felemelkedhet, ha valaki messzebb lakik. A tej ára – érdekes módon – körülbelül a magyar árakhoz hasonló, egy liter kb. 1-2 dollár, egy zsemle 60 cent, egy kenyér pedig 3 dollár. A sör ára egy szórakozóhelyen 8-10 dollár körül mozog.

Viktória így összegezte egyébként benyomásait: “Nagy a tisztaság, az embereken érezni, hogy nyugodtak, és minden rendezett. Biztonságban érzem magam, és a gyermekeim is ilyen körülmények között nőhetnek fel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik