Pénzügy

Döbbenetes mértékű a gyerekszegénység Magyarországon

Elszomorító, sokkoló számok következnek. Európa szegényei vagyunk, az összes mutatónk szerint. A magyar gyerekek csaknem fele él nélkülözve.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE) a napokban jelentetett meg egy több mint 350 oldalas jelentést a gyerekesélyekről, melyben komplex módon igyekeznek feltárni a szűkös erőforrások közepette a hazai helyzetet – figyelt fel rá a hvg.hu. A szociológusok nemcsak a gyerekek helyzetét vizsgálták, hanem lakáskörülményeiket, a foglalkoztatást, a segélyezést és például az oktatást is. És azt is megnézték, nemzetközi összehasonlításban milyenek a magyar állapotok.

Rosszabbul teljesítünk

S hogy mire jutottak a tanulmány készítői? Ferge Zsuzsa szociológus a vezetői összefoglalóban azt írja többek között, hogy: „Elszánt küzdelem indult a papírokon a gyerekek szegénysége, a romák kirekesztése, a vidék leszakadása ellen. A „Magyarország jobban teljesít” mindent elárasztó propagandája azt sugározza, hogy ezen vállalásaink is a siker útján robognak. Jelentésünk adatai mást mutatnak. Túl sok területen rosszabbul teljesítünk másoknál is, korábbi önmagunknál is.”

Létminimum, szegénység, súlyos nélkülözés

A tanulmányban kitérnek arra is, hogy a létminimum inkább egy társadalmilag elfogadható szociális minimumnak felel meg, nem az elviselhetetlenül alacsony hivatalos magyar szegénységi küszöbnek, ahogy a KSH is mindig hangsúlyozza.

Szegénységi statisztika

Létminimum alatt nagyjából 1,4 millió háztartás él 2010 óta (vagyis a háztartások 36-38 százaléka), ami azt jelenti, hogy becslések szerint 4-4,2 millió ember él a szociális minimum alatt. Közülük pedig mintegy 3,2 millióan tartoztak azok közé, akik súlyosabb szegénységben élnek.

A súlyos anyagi nélkülözésben élők közé azok tartoznak az uniós statisztika szerint, akik a következő 9 tétel közül legalább négyet nem engedhetnek meg maguknak: lakáshatási költségek fizetése, megfelelő fűtés, váratlan kiadások fedezése, hús/hal fogyasztása minden második nap, évente legalább egy hét fizetett üdülés, színes televízió, mosógép, autó, telefon. Ebbe a csoportba mintegy 2,6 millió magyar tartozik, és a 25. helyen állunk az EU 27 tagállama között.

Ezen belül pedig azok vannak a legrosszabb a helyzetben, akik gyermekeket nevelnek, és a munkanélküliség, a jövedelmi szegénység és a súlyos anyagi nélkülözés egyszerre sújtja őket. Ez nagyjából 481 ezer ember volt 2011-ben, a KSH adatai szerint. A tanulmány azonban megemlíti, hogy a Tárki az ő számukat már 2009-re jóval magasabbra, 640 ezer főre becsülte. 2012-re pedig már 810 ezer főre. 

A gyerekszegénység is dermesztő Magyarországon. Az 1,7 millió kiskorú 43 százalékát, érinti. Vagyis 730 ezer kisgyermek él szegénységben.

Az Eurostat adatai szerint

Európa szegényei a magyarok

Ami tény még, hogy az összes szegénységi mutatónk szerint az EU legszegényebb negyedébe tartozunk. Ez azt jelenti, hogy a szegénység mérésére összeállított 20 mutató közül 10-nél az utolsó három ország közé sorolnak minket. Magyarország a 27 tagállam közül általában a 25-27. helyen van. És az elmúlt években a többiekhez, a régiós országokhoz képest is romlottak a mutatóink.

2007 óta jellemző, hogy a szegények aránya folyamatosan nő Magyarországon, emelkedik a gyerekszegénységi ráta, romlanak az életkörülmények és az életminőség. S mindeközben változatlanok a GDP-arányos szociális kiadások – derül ki többek között a tanulmányból.

Pillanatképek

Számos gyerekekkel (kamaszokkal) folytatott beszélgetés részletét is beidézik, az utolsó 40 oldalon, amelyek segítségével bepillanthatunk a szomorú életekbe, a kilátástalanságba. Érzékeltetésül íme egy 10. osztályos válaszai, aki iskola mellett dolgozik is (amivel egyébként nincs egyedül):

– Hárman vagytok a családi házban? Hogy tudjátok fenntartani?
– Most úgy vagyunk, hogy nincs gáz. Aztán, hát rezsón főzünk, hát, így ennyi.
– Fűtés?
– Nincs. Mert hát a víz is gázról ment, mert olyan régi típusú bojler van.
– Semmilyen fűtés nincs?
– Vett anyu most ilyen sziesztát, ami gázpalackkal működik, de az csak a nappalit fűti be, de jobb, mint a semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik