Pénzügy

Megdöbbentő adatok Magyarországról

Riasztó kép rajzolódik ki az Eurostat statisztikájából: megállíthatatlanul terjed a szegénység.

Feltartóztathatatlan a szegénység Magyarországon – olvasható a Napi.hu cikkében, amelyben az Eurostat adataira hivatkozva közölnek látleletet az elszomorító hazai helyzetről.

A legfrissebb adatok alapján tovább nőtt azoknak az aránya Magyarországon tavaly, akik a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának voltak kitéve. 3,3 millió magyar tartozik ebbe a körbe – írja a lap. Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt százezerrel nőtt a táboruk. A legnagyobb mértékben a közép-magyarországi régióban romlott a helyzet.

A magyar lakosságnak immár 33,5 százalékát fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség, 2012-ben 32,4 százalékot. A legkisebb arányt 2008-ban regisztrálta az Eurostat, akkor 28,2 százalékot közölt.

Van rosszabb

Magyarországhoz hasonló a helyzet Lettországban és Litvániában, míg Románia és Bulgária még hozzánk képest is rosszabbul áll: 2012-ben az előbbi ország adata 41,7, utóbbié 49,3 százalék volt. Csehország és Szlovákia viszont javítani tudott, a cseh mutató 15, a szlovák 20 százalék alá került, de csökkent a lengyelországi arány is, 26 százalék alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik