Pénzügy
nyugdíj (nyugdíj)

Nyugdíj – minimum aggasztó a helyzet

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 10. 07. 10:56

Még nagyjából 15 évig megvagyunk valahogy. De hogy mi lesz 2030-ra? Addigra ugyanis a mostaninál jóval kevesebb járulék folyhat be a nyugdíjkasszába.

Korábban a témában:

Gyerekszám utáni nyugdíj

A fiatalabb korosztályból az 1980-as évekhez képest mintegy egymillió fő hiányzik. Így bármennyit is dolgoznak ők, csak a mostaninál jóval kevesebb lehet az állami nyugdíjrendszer fenntartására jutó összeg – írta a Portfolio.hu. Így elkerülhetetlen, hogy gondok legyenek 2030 után a nyugdíjakkal.

A gyerekszám után járó nyugdíj modelljének egyik kifejlesztője, Botos Katalin arról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában a lap beszámolója szerint, hogy a megoldás az lehet, ha a 30-as generáció minél hamarabb elkezd takarékoskodni, öngondoskodni. Hiszen az állami nyugdíjra ugyan lehet számítani, de az lesz annyi, amennyi. Ki kell egészíteni.

Nyugodt öregkor helyett 

A közgazdász azt is megemlítette, hogy az Idősügyi Tanácsban a miniszterelnök nemrégiben azt mondta, egyik legfontosabb feladatuknak tartják a nyugdíjak értékállóságának megőrzését.

Másrészt megismételte, hogy a kormánynak el kellene ismernie a nyugdíjakban a gyermekvállalást. Ezenkívül a foglalkoztatást és a gyermekvállalást is jobban kellene erősíteni szerinte. Ami a hírek szerint tervbe is van véve, hiszen Orbán Viktor szombaton már azt mondta, a cél az 5 millió munkahely, és arról is érkezett már hír, hogy megdupláznák a kétgyermekesek családi adókedvezményét

Botos szerint az emberek a jelenleginél rosszabb helyzetben is vállaltak gyereket, és ezt most is lehetővé teszi a szociális ellátórendszer, illetve az állam hozzáállása. De azért úgy látja, hogy a problémák kiiktatásához további segítségre lenne szükség, hogy legalább a tervezett gyermekek megszülessenek.

A közgazdász azt is megemlítette, hogy az Idősügyi Tanácsban a miniszterelnök nemrégiben azt mondta, egyik legfontosabb feladatuknak tartják a nyugdíjak értékállóságának megőrzését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.