Pénzügy

A nyugdíj a legstabilabb jövedelem, de…

nyugdijas(210x140).jpg (nyugdíjas, )
nyugdijas(210x140).jpg (nyugdíjas, )

Az időskori ellátás rendszeres, várható, és minden hónapban megérkezik. Ami jó. Az már kevésbé, hogy akik kapják, azok közül sokaknak a fűtés vagy az étkezés is gondot jelent.

A KSH az idősek világnapja alkalmából elkészítette szokásos éves elemzését. Ebből kiderül többek között, hogy a magyar nyugdíjasok szegénységi kockázata alacsony és fogyasztásuk is meghaladja az országos átlagot. Átlagban.

A kormány nemrégiben

A nyugdíj a legstabilabb jövedelem

Miközben folyton azt halljuk, hogy a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában hosszú távon fenntarthatatlan, és esetleg a jövőben faragni kell majd az ellátásokból, nem tudunk vitatkozni a KSH azon kijelentésével sem, hogy mégiscsak az egyik legstabilabb jövedelemről van szó.

Mert tényleg, lehet tudni, hogy hónapról hónapra megérkezik a járadék, és azt is, hogy mennyi lesz a következő hónapban. Vagyis tervezni lehet vele. Míg aki aktív korú, az mostanában sosem lehet biztos abban, hogy a következő hónapban is lesz-e munkája, és lesz-e fizetése. És ha igen, mennyi.

A KSH azt is kimutatta, hogy a jövedelmi szegénység a 65 év felettiek csupán 4,4 százalékát érinti, míg a náluk fiatalabbaknál majdnem négyszer ennyi embert (16,1 százalékot).

Pontosan tudjuk

Többet is fogyasztanak

A nyugdíjasok személyes kiadásra 2012-ben fejenként 950 ezer forintot költöttek átlagban. Az országos átlag ennél kevesebb, mindössze évi 816 ezer forintnyi volt. A nyugdíjasoknál többet (1 millió 19 ezer forintot) csak a gyermektelen házaspárok költöttek átlagban.

Ebből az adatból is úgy tűnik tehát, mintha nagyobb lenne az idősek mozgástere anyagilag, mint az átlagmagyarnak.

És ha csak eddig olvasnánk a jelentést (és egyébként nem lennénk tisztában azzal, milyen problémáik vannak az öregeknek), akkor akár még irigyelhetnénk is őket. Csakhogy.

Nyugodt öregkor helyett

Számos alapdolog sokuknak elérhetetlen

A nyugdíjasok kiadásaiból duplája akkora az egészségügyi kiadás, mint az országos átlag. A hazánkban élő 60 év felettiek tizede ugyanis valamilyen fogyatékossággal, négytizede krónikus betegséggel küzd.

És a kimutatás szerint bevételük nagy részét felemésztik a lét és az egészség fenntartásához szükséges kiadások. A gyógyszer mellett ugyanis lakásfenntartásra, berendezésre és élelmiszerre, italra, cigire is többet költöttek, mint az országos átlag.

A KSH-nál

Cserébe viszont az egyedülálló 65 év felettiek az országos átlagnál nagyobb arányban nem engedhetnek meg maguknak egy üdülést, de a gyakori húsfogyasztás és a lakásuk megfelelő fűtése is nehézségekbe ütközik.

Sőt, még a nem egyedülálló időseknél is nagyobb gondot okoznak ezek a kiadások, mint más családoknál. 80 százalékuknak elérhetetlen egy egyhetes üdülés, több mint 40 százalékuk nem tud legalább kétnaponta húst enni, és 20 százalékuk nem tudja rendesen felfűteni a lakását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik