Pénzügy

Kivételes nyugdíj – az éhezéstől talán megment

Sokaknak nincs munkájuk, vagy van, de csak feketén. Így pedig nem gyűlik a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő. A minimum 15 év. De mi lesz azokkal, akinek ennyi sem jön össze? Éhkopp?

Az Adózóna.hu egy 67 éves férfi esetén keresztül mutatja be, mi vár azokra, akiknek még a minimális 15 éves szolgálati idejük sem gyűlik össze. Ők ugyanis nem kaphatnak öregségi nyugdíjat.

A példának vett férfi már túl van a most érvényes (62,5 éves) nyugdíjkorhatáron., de nyugdíjat nem kap. Mert mindössze hozzávetőlegesen 4-5 év olyan szolgálati ideje van csak, amelyet figyelembe lehetne venni a nyugdíjjogosultság megállapításánál. Jelenleg őstermelésből próbálja fenntartani magát, ami egyre nehezebben megy neki. Segítségre szorulna tehát.

Ha nyugdíj előtt nincs munkája…

Kivételes nyugdíj

A lap által megkérdezett nyugdíjszakértő azt mondta, akinek nincs meg a 15 éve szolgálati ideje, az is kérheti (különös méltánylást érdemlő körülmények mellett) úgynevezett kivételes nyugellátás megállapítását. Ez egyébként öregségi nyugdíjnak minősül. De ehhez is kellene a minimális szolgálati idő fele, azaz 7,5 év.

Összege pedig a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint, már 2008 óta változatlanul) 50-150 százaléka lehet. Vagyis 14 250 forint és 42 750 forint közötti összeg havonta.

Ha ezt nem kapja meg valaki, akkor is van még egy lehetősége.

Eltűnt nyugdíjasok

Időskorúak járadéka

Ezt a juttatást az kaphatja meg, akinél a saját jövedelem és a társ havi jövedelmének egy főre eső összege nem több, mint a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 százaléka (22 800 forint). Ha pedig egyedülállóról van szó, és 75 évnél fiatalabb, akkor 95 százaléknál (27 075 forint)) húzták meg a határt. Aki ennél idősebb, annál meg 130 százaléknál (37 050 forint).

Itt élnek

Az időskorúak járadékának összege legfeljebb annyi lehet, amekkora összegeket zárójelben jeleztünk, de ha van valamennyi jövedelem, akkor azzal csökkenteni kell az összeget. Amennyiben így ezer forintnál kevesebb jönne ki, akkor is legalább ezer forintot kell kiutalni.

Ez a juttatás azonban nem alakul automatikusan öregségi nyugdíjjá, hanem kétévente felülvizsgálják.

A kivételes nyugellátás iránti igényt a nyugdíj-biztosítási igazgatóságokhoz lehet benyújtani, az időskorúak járadékát pedig a fővárosi, illetve a járási kormányhivataloknál lehet igényelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik