Gazdaság

Nyugdíjadóval riogatnak

A rezsicsökkentés dupláját veheti vissza a Fidesz a nyugdíjak megadóztatásával és más megszorításokkal – mondja az MSZP. Az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hogy valljon színt, az LMp szerint pedig egyre nagyobb megszorítások jöhetnek. 

Nyugdíjadó

A Fidesz-kormány a rezsicsökkentésnek, vagy a családi adókedvezménynek a kétszeresét veheti vissza a nyugdíjak megadóztatásával, nyugdíjcsökkentéssel, az egészségügy fizetőssé tételével, és a közszférában tervezett tömeges elbocsátásokkal.

Mindezt Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes jelentette ki a Parlamentben.
A politikus mindezt annak az 1700 milliárd forintos megszorító csomag kapcsán mondta, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter kedden jelentett be egy konferencián.

Mivel akarják kipréselni az 1700 milliárd forintot?

Felhozta, hogy már korábban kiszivárgott: Orbán Viktor az egészségügy, a nyugdíjak, az oktatás és a közszféra területén azt akarja elérni, hogy „egyre kevesebben éljenek az államból”, ezért olyan változtatásokra készül, amelyek még a Fidesz szavazótáborát is kedvezőtlenül fogják érinteni. Lukács kijelentette: nem véletlen, hogy a miniszterelnök erről még saját frakciójának sem mert beszélni.

A frakcióvezető-helyettes felszólította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy ne halogassa a költségvetés benyújtását október végéig, hanem terjessze azt a Parlament elé szeptember 30-ig. „A költségvetésben már benne van, hogy mit tervez a Fidesz-kormány. Az embereknek joguk van tudni, ha ezt az 1700 milliárdot a Fidesz nyugdíjcsökkentéssel, a nyugdíjak megadóztatásával, az egészségügy fizetőssé tételével vagy tömeges elbocsátásokkal kívánja kipréselni” – mondta Lukács Zoltán napirend előtt a Parlamentben.

Fidesz: a szocialistáknak ma is a megszorítás a mániájuk

A kormánypárt azzal reagált Lukács Zoltán nyilatkozatára, hogy a szocialisták semmit nem tanultak, ma is a nyugdíjcsökkentés, az adóemelés, a vizitdíj és kórházi napidíj bevezetése, a fizetések csökkentése az első, ami eszükbe jut. Ugyanúgy ahogy kormányzásuk idején, amikor megszorítás megszorítást követett.

Ezzel szemben a Fidesz elkötelezett a családok terheinek csökkentése, a további rezsicsökkentés, az adócsökkentés, a nyugdíjak és a bérek megvédése és emelése emellett. Magyarország végérvényesen hátat fordított a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak, amely csak megszorításokban tudott gondolkodni.

Együtt-PM: Orbán álljon ki, és valljon színt

A szövetség pedig arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon ki a közvélemény elé és mondja el, a kormány valóban készül-e nyugdíjcsökkentésre és fizetős közszolgáltatások bevezetésére.

Erről Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke beszélt szerdán sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi, egy konferencián elhangzott szavaira reagálva. Úgy fogalmazott: Varga Mihály kedden “kikotyogta Orbán Viktor titkos tervét az 1700 milliárd forintos megszorításokról”, a társadalom viszont már nem bír el egy ilyen mértékű megszorítást.

Ha igaz ez a terv, akkor azt csak drasztikus nyugdíjcsökkentéssel, fizetőssé tett oktatással és egészségüggyel képzelhető el – tette hozzá.

Ne titkolják!

Karácsony Gergely felháborítónak nevezte, hogy mindezt megpróbálják a közvélemény elől eltitkolni és azt mondta, ha a miniszterelnök nem nyilatkozik a kérdésben, azt beismerésnek veszik és úgy gondolják, hogy valóban ezek a kormány szándékai.

Varga Mihály szerint

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke arról beszélt, hogy a kormány kedden lebukott, megbukott a gazdaságpolitikája; az nem fenntartható, sem növekedést nem teremt, sem polgárosodást nem hoz, sem a szegénységet nem csökkenti. Azt mondta, a kabinet kozmetikázhatja a költségvetést és készülhet “1700 milliárd forintos megszorításra a jelenleg titkolt Orbán-csomaggal”, de Magyarországnak jelenleg a költségvetésnél nagyobb baja van.

Manipulált az inflációs adat, nem fenntartható a növekedés, a hitelminősítők továbbra is a bóvli kategóriában tartják az országot, a működő tőke beáramlása a mélyponthoz közelít, miközben kevés a befektetés – sorolta.

Mostantól azzal a nyílt beismeréssel kell számolni, hogy a kormány az 1700 milliárd forintos, “jelenleg titkolt megszorítások” nélkül nem tudja egyensúlyban tartani a költségvetést – értékelte.

LMP: egyre nagyobb megszorítások jönnek

Az LMP szerint a kormány gazdaságpolitikája egyre nagyobb megszorításokhoz fog vezetni.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Varga Mihály a Bokros-csomaggal hasonló nagyságrendű kiadáscsökkentést jelentett be, de nem szólt arról: miért kerül erre sor és kiket érint a megszorítás.

Az ellenzéki politikus szerint növekedni fog a szegény emberek tábora és a kormány további forrásokat fog kivonni az oktatásból, az egészségügyből, és a nyugdíjasok helyzete is romlik majd.

Szerinte ehelyett a hazai termelők, valamit a kis- és közepes vállalkozások erősítésére lenne szükség.

DK: a kormány hozza nyilvánosságra, milyen megszorításokat tervez!

Délután a Demokratikus Koalíció (DK) is arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen megszorításokat tervez.

Varju László, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi szavaira, amelyek szerint fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány “növekedésellenes” gazdaságpolitikája kudarcot vallott, a nyugdíj-megtakarítások elvonása és a vállalkozásokat sújtó különadók lehetőségét kimerítette. Mostanra “minden lopott pénz elfogyott” – fogalmazott Varju László, hozzátéve: új területeket kell feltárni.

A képviselő – aki 1500 milliárd forintos megszorítással számolt – azt mondta: ekkora mérték csak az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az oktatás további megkurtításával lehetséges. Kiemelte: a DK egyértelműen tiltakozik a nyugdíj megadóztatása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik