Pénzügy

Nyugdíj- és egészségpénz: új feltétellel juthatunk csak hozzá

Egy újabb adminisztrációs kötelezettséget akasztottak a nyakunkba, s emiatt elterjedt a híre, hogy az egészségpénztári megtakarítások mellett esetleg befagyhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári vagyonok is.

A pénzmosás elleni törvény írja elő, hogy év végéig minden önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagnak személyesen kell magát azonosítania. Vagyis be kell menniük a pénztárukba, és be kell mutatniuk a személyijüket (vagy útlevelüket, jogsijukat) és a lakcímkártyájukat. Mintegy kétmillió pénztártag lehet érintett a dologban.

Ezen kívül azoknak a munkáltatóknak is azonosítaniuk kell magukat, akik a cafeteria keretében fizetnek a dolgozóknak tagdíjat, illetve adományt. 30 napnál nem régebbi cégkivonattal és személyes okmányaival kell bemennie a pénztárba a cégvezetőnek, vagy meghatalmazottjának. Az Azenpenzem.hu becslése szerint ez ez akár százezer céget is érinthet.

Az egészségpénztári tagok koppanhatnak jövőre

Ennek hiányában 2015. január 1-jétől nem teljesíthetők kifizetések a pénztárakból.

Ami kellemetlen lehet az érintett egészségpénztári tagoknak, mert náluk a számlaforgalom folyamatos – hívta fel a figyelmet az MKB Pénztárak vezetője, Lehoczky László.

A rendelkezésnek megfelelően ugyanis a be nem azonosított tagok számláját a határidő lejártakor zárolják, így ezt követően részükre semmilyen kifizetés nem lehetséges.

Vagyis az érintett tagok 2015. január 1-jétől nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti például azokat, akik ezzel szeretnének gyógyszertárban fizetni.

Ugyancsak nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét sem.

A nyugdíjpénztári tagoknak nem sürgős

Az önkéntesnyugdíjpénztáraknál azonban nincs ilyen azonnali következménye annak, ha nem azonosítja be magát december 31-ig a pénztártag vagy munkáltatója.

Ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta leszögezni az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba, hogy a nyugdíjpénztári tagoknak semmilyen azonnali teendőjük nincsen. Vagyis amennyiben szeretnének valamilyen szolgáltatást, vagy kifizetést igényelni a pénztártól, akár 2015. január 1. után is bármikor el tudják végezni a személyes azonosítást az ügyfélszolgálatokon vagy a bankfiókokban.

A befektetéseket nem fenyegeti az esetleges mulasztás

Azt is kihangsúlyozta Nagy Csaba, hogy az önkéntes pénztárak tagjaira vonatkozó személyes beazonosítási határidő vagy annak lejárta semmilyen formában nem fenyegeti az egyéni számlákon már felhalmozott megtakarításokat. Ezeket továbbra is változatlan feltételek mellett kezelik a pénztárak, a befizetéseket jóváírják, befektetik és az eddigi gyakorlatnak megfelelően az azonosítást a szolgáltatás, kifizetését megelőzően elvégzik.

Lehoczky László is ugyanezt erősítette meg: az önkéntes pénztárak tagjaira vonatkozó azonosítási határidő vagy annak lejárta semmilyen formában nem fenyegeti a már felhalmozott megtakarításokat. Azok a jövőben is a tagok rendelkezésére állnak, ám a hozzáférhetőségük feltétele 2014. december 31- után az, hogy személyesen azonosítsák magukat.
Ugyanez vonatkozik persze az egészségpénztári megtakarításokra is, tehát a pénztártag számláján lévő összeg 2015-ben is a pénztártag számára termel hozamot, a számlára érkezhet befizetés akkor is, ha a tag nem azonosította be magát. Csak a kifizetést blokkolják.

Az egészségpénztári tagok ne halogassák

Az MKB Pénztárak már közel egy éve, 2013 novembere óta folyamatosan hívják fel tagjaik figyelmét különböző fórumokon a jogszabályi kötelezettségre, továbbá végzik a személyes beazonosítást. Ez egyébként közlésük szerint mindössze pár percet igényel, amennyiben a szükséges személyes okmányok rendben vannak.

Szeptember közepéig náluk már a pénztártagok mintegy harmada azonosította be magát. Lehoczky szerint fontos, hogy ezt ne halasszuk a karácsonyi készülődésre, az év végére, amikor amúgy is sok a dolgunk. No meg az év utolsó hónapjában „roham” várható, ami akár az adatok feldolgozási idejét is befolyásolhatja – érdemes tehát minél előbb átesni a procedúrán.

Munkatársaik egyébként a nagyobb létszámú cégekhez akár „házhoz is mennek” annak érdekében, hogy minél kevesebb tagot érhessen év elején kellemetlenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik