Pénzügy

Már a konyhasóval is baj van

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 09. 18. 10:05

Nem biztonságos tételeket hívatott vissza a hatóság: állati takarmányozásra szánt anyag is volt a termékekben.

Korábban a témában:

Állati takarmányozásra szánt kálium-klorid felhasználásával gyártott, csökkentett nátriumtartalmú étkezési sótételek azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az intézkedés a Compex-Só Kft. 2014-ben gyártott, csökkentett nátriumtartalmú termékeit érinti.

Állati takarmányozásra szánt anyagot is tettek bele

A közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatok megállapították, hogy a Compex-Só Kft. nyírtassi üzemében 2014-ben több alkalommal gyártott, összesen 13,3 tonna csökkentett nátriumtartalmú étkezési vákuum só élelmiszer gyártásához állati takarmányozásra szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai azt is megállapították, hogy a forgalomba hozott csökkentett nátriumtartalmú sónak a nátrium- és káliumtartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70% nátrium-klorid és 30% kálium-klorid arány helyett előfordult 100%-os kálium-klorid-, de 90%-os nátrium-klorid-tartalom is.

problémás só (problémás só) 

Megtiltották a forgalmazást

A gond ezzel az, hogy szakirodalmi adatok szerint a túlzott káliumbevitel kedvezőtlen lehet veseelégtelenségben szenvedő betegek számára. A fogyasztó félrevezetése a vártnál magasabb nátriumtartalom is, ezért tartották szükségesnek az összes, 2014-ben legyártott tétel forgalmazásának megtiltását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A gyártó gondatlanságból használt élelmiszer előállításához takarmányozási célra szánt alapanyagot, amivel jogsértést követett el, így az elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság – a megbízhatatlan technológia alkalmazásának megtiltása mellett – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

Vigyázat! Nem biztonságos!

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a termék fogyasztása nem biztonságos. A fogyasztók – az ilyenkor szokásos eljárás alapján – a visszahívott terméket a vásárlás helyére vihetik vissza.

A visszahívott só csomagolásán feltüntetett tételazonosító fordított sorrendben megadott gyártási dátumból (nap, hó, év) és azonosító betűből, számból áll. Ebből adódóan a visszahívott sótételek a „2014″ évszám alapján könnyen beazonosíthatóak.

A visszahívott só azonosító adatai:
megnevezése: Csökkentett nátriumtartalmú vákuum só 1 kg
csomagolása: átlátszó fóliazacskó
tételazonosítóra példa: 05 06 2014 A3

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.