Pénzügy

Ennyit alkudhat most kiszemelt háza árából

A már eladott ingatlanoknál a legtöbbet a Pest megyei családi házak árából voltak kénytelenek engedni a tulajdonosok.

Az idén már

Az augusztusban eladott családi házaknál a fővárosi vevők tudtak a legtöbbet alkudni a Duna House adatai szerint: átlagosan 10 százalékot. De még ezt megelőzően az eladók is elengedtek 4 százalékot az árból. Így összesen 14 százalékkal olcsóbban keltek el ezek az ingatlanok, mint azt eredetileg a tulajdonosok elképzelték. 

Ennél is többet engedtek a Pest megyei (10 százalék) és a vidéki házeladók (7 százalék) az árból. Amihez hozzájött még az alku (8, ill. 9 százalék). Így jött ki az, hogy a Pest megyei házakhoz átlagban 18 százalékkal olcsóbban juthattak hozzá a vevők, mint amennyiért azokat először meghirdették. Vidéken pedig 16 százalékkal lehetett karcsúbb az ár, mint amennyivel először találkozhatott az érdeklődő. 

Néhány példán megnéztük, hogy a Költözzbe.hu kínálatában szereplő családi házaknál vajon mennyit engedtek eddig az eladók. 

Budapesti 220 négyzetméteres

A tulajdonos saját bevallása szerint áron alul kínálja ezt a 23 éve épült XXII. kerületi családi házat. A lakótér kétszintes, 4+2 félszobás, padlófűtéses, és 2 fürdőszoba tartozik hozzá. Ha valakinek ez fontos szempont: jakuzzi is van!

A pinceszinten kétállásos garázs, műhely található, és egy kondiszobát is kialakítottak. A házhoz tartozik telek is, 1029 négyzetméteres, fákkal, bokrokkal, füvesített résszel, automata öntözőrendszerrel.


Adottságai és a fotók alapján egyetértünk az eladóval, nagycsaládosoknak és otthon dolgozó vállalkozóknak is érdekes lehet ez a ház. Amit még érdemes tudni róla: 2013 májusban D kategóriás energia-tanúsítványt kapott. (Az Energiaklub szerint az eggyel jobb „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a követelményeknek.)

Az eladó szerint az ingatlan kívülről kisebb felújításra szorul, belül pedig hiányoznak a lépcsőburkolatok.

A házat idén májusban hirdették meg, 48,7 millió forintos áron, majd augusztustól (egy számcserével) levitték 47,8 millió forintra. Vagyis eddig 900 ezer forintot engedett a tulaj, azaz 1,85 százalékot. A ház négyzetméterára egyébként a portál statisztikája szerint 19 százalékkal alacsonyabb, mint a budatétényi átlag. 

Érdi 80 négyzetméteres

Aszfaltos, összközműves utcában található ez a 3 szobás ingatlan (2 szoba plusz a házhoz épített központi fűtéses „lakrész”). Az eladó szerint jó állapotban van a gázcirkó fűtéses családi ház. Az építés évét nem jelölte meg, de a fotók alapján nem a közelmúltban készülhetett. 16,5 millió forintot szeretne érte kapni. Úgy tűnik, a tulajdonos szeret kertészkedni, szőlő, gyümölcsfák és füves illetve konyhakerti részek is látszanak a telken. Fedett terasz és pince is van a házhoz, és elvileg bővíthető. 

 

A hirdetésben nem látszik, hogy eddig engedtek volna az árból, és négyzetméterre 4 százalékkal kínálják drágábban, mint amennyi a Költözzbe.hu kínálatában lévő érdi háromszobás házátlagár. 

Szegedi 183 négyzetméteres

A házat úgy hirdetik: „óriási árzuhanás”! 1988-ban épült, Kiskundorozsma-Sziksóstó városrészben, aszfaltos, nem csatornázott, üdülőzóna besorolású utcában. Háromszintes: szuterén, földszint és tetőtér van benne. A 4 szoba és 3 félszoba mellé 2 fürdőszobát építettek. A tulajdonos szerint a házat folyamatosan karbantartották – a fotók alapján is ez a benyomásunk. 

 

A hirdetésben (az óriási árzuhanásból kiindulva) kerestük annak nyomát, hogy vajon mennyit engedett eddig a tulaj az árból, de nem találtuk. Viszont a Költözzbe.hu statisztikájából az derül ki, hogy a szegedi átlagos négyzetméterárakhoz képest 78 százalékkal kínálják olcsóbban ezt a házat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik