Pénzügy

Olcsó iskolaszerekre csapott le a NAV

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 08. 27. 09:28

A főváros két nagy üzletközpontjában razziáztak a hétvégén. Voltak olyan kereskedők, aki egy nap kétszer is lebuktak.

Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint ellenőreik is az iskolakezdésre készülnek. Ezzel a viccesnek szánt felütéssel vezették be, hogy az elmúlt hétvégén ők is felkeresték a főváros két népszerű távol-keleti termékeket árusító üzletközpontját. A „bevásárló körút” persze valójában egy ellenőrzés-sorozat része volt, és mint kiderült, az ellenőrzött kereskedők kétharmada szabálytalanul üzletelt. A NAV végrehajtói több notórius adótartozótól sikerrel szedték be a hátralékot.

Sok szabálytalanságot találtak

Az ellenőrzés kiindulópontja az volt, hogy ezekben az üzletekben gyakran hiába várják a szabályos nyugtát a vásárlók, a bevételeket ugyanis a kereskedők jelentős része „elfelejti” beütni a pénztárgépbe. Ezt mutatták az üzletközpontokban működő online pénztárgépek adatai, és ezt támasztotta alá a NAV hétvégi helyszíni ellenőrzése is.

A csaknem száz revizor és pénzügyőr az egyidejű próbavásárlás után egyszerre fedte fel kilétét, megelőzve a kereskedők közötti „forró drótot”, a sebtében bezárt üzleteket és az elfutó árusok miatt gazdátlanul hagyott árukészleteket.

A kereskedők kétharmada követett el valamilyen szabálytalanságot: az esetek több mint felében bevételeiket eltitkolták. A pénzügyőrök szerzői joggal védett, illegálisan forgalmazott árura is bukkantak. Voltak olyan kereskedők, akik egy nap kétszer is megbuktak, így üzleteiket a NAV minimum 12 napra bezárja. A revizorokhoz csatlakozó végrehajtók több adótartozótól összesen több mint 11 millió forint készpénzt és árukészletet foglaltak le.

A NAV ígérete szerint az ellenőrzéseket folytatják. Így azon túl, hogy a mulasztáson ért árusok magas bírságra számíthatnak, ismételt jogsértésnél üzletük bezárását is kockáztatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.