Pénzügy

Meghalt beteggel csaltak, átverték a nyugdíjasokat

Idősek gondozására felvett támogatással éltek vissza Baranyában. Előfordult, hogy halott után is igényeltek állami pénzt. Az öregekkel pedig nemigen törődtek.

Idősek gondozására felvett állami támogatással élt vissza a gyanú szerint egy pécsi székhelyű alapítvány. Az ügyben eljárást folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatósága – tájékoztatta a szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Alapítványon keresztül jutottak hozzá az állami pénzhez

Kuperczkó Adrienn közleménye szerint a házaspár által létrehozott alapítvány 13 millió forint állami hozzájárulást kapott a Magyar Államkincstártól 151 idős ember házi gondozásához.

A támogatások jogosságát vizsgáló ellenőrzéssorozat során derült ki, hogy a szervezet a pénz megszerzéséhez valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtott be. A gyanú szerint az alapítvány az igényelt összeget 80 gondozott esetében nem vagy csak részben fordította gondozásra.

A helyszíni ellátásokat csak “papíron igazolták le”. Az is beigazolódott, hogy több esetben nem beazonosítható vagy már elhunyt betegeket szerepeltettek azok listáján, akiknek állítólag segítséget nyújtottak. A házaspárt költségvetési csalással gyanúsítják – ismertette a sajtóreferens. Amiért egyébként három év börtönt is kaphatnak.
  
A férfi eltűnt, miután közölték vele, hogy mivel gyanúsítják, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Bölcsőtől a koporsóig

Magyarország az idősek bentlakásos ellátásában sem teljesít jobban vagy jól. Ahogy az állami bölcsődékbe jutás is irtózatosan nehéz, úgy az emberi élet másik végén esetenként szükséges idősek otthonában történő elhelyezés is brutális várólistákat jelent az állami intézményekben. Mind a bölcsi- és az idősekotthona-”ipar” lépett: a magánszféra felismerte a lehetőséget. De míg a magánbölcsik esetében a szülők elég erős kontrollt jelentenek a minőség normális szinten tartása érdekében, az időseket ellátó magánotthonok esetében ez nincs meg – sokszor a maffia kezében kötnek ki az idősek. Másra pedig nincs esélyük, hisz manapság (a statisztikai számok 2010-ből valók) az idősek 30%-a nem jut be a megfelelő intézménybe. Az illegális otthonokban százak élnek borzalmas körülmények közt – éhezés, piszok és elhanyagoltság közt. Mostanság egy idős ember ellátása 170-200 ezer forintba kerül, ezt csak állami támogatással lehet kigazdálkodni, ha egyáltalán (évi 630 ezer forintot fizet az állam egy eltartottért). És akkor még nem beszéltünk a maffiamódszerekről: eltartási szerződés kötése után az öregek a pusztára, tanyákra kerülnek, így a maffia megszerzi a lakásokat. Ez a probléma tízezer embert érinthet. Ha semmi nem változik, az idősek bentlakásos ellátása ugyanolyan manipulációk és visszaélések melegágya lesz, mint bármilyen tőkehiányos terület az egészségügyben vagy az oktatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik