Pénzügy

Devizahitelesek: újabb káosz jöhet

Hatalmas zűröket okozhat a devizahitelesek pontos kompenzációs összegének gyors, szűk két hónapra beszorított kiszámítása - írja a Figyelő.

Az MNB ajánlása szerint a pénzügyi intézményeknek az általuk alkalmazott átszámítási módszertant a törvény hatálybalépését (2014. július 26.) követő hatvan napon belül kell megküldeniük az MNB részére. Az átszámítást pedig a jogszabály hatálybalépését követő kilencven napon belül kell elvégezniük. Vagyis október végéig.

A lap szerint különösen ott lesz baj, ahol 8-10 éves szerződéseket és havi számlakivonatokat kell(ene) előásni a változó minőségű, sokszor átalakított pénzintézeti (hagyományos és digitális) archívumok mélyéről.

Így becslik, mennyit kaphatnak vissza a devizahitelesek

Egyáltalán nem lesz egyszerű

A historikus adatok előbányászása nem magától értetődő a pénzintézeteknél. El lehet képzelni, mi történhet, amikor több százezer szerződéshez kapcsolódóan kell alapos, hiteles adatbányászatot folytatni. Márpedig most erre is fel kell készülni a devizahiteles rendezés során.

A Figyelő forrásai szerint szakmailag több sebből vérzik a Kúria döntése nyomán kialakult helyzet. „A jogszabályalkotók nem szokták figyelembe venni a realitásokat, korábban sem tették. Rengeteget kínlódtunk régen is. Összeraktuk az adatbázist úgy, ahogyan tudtuk, és ha valaki később reklamált, papírokkal igazolta az egyenlegét, akkor a rossz adatokat valahogyan kigereblyéztük végül” – meséli a hetilap informátora a laikusok számára döbbenetes történetet.

A jogalkotók tesznek a gyakorlatra

A lapnak egy másik óriáscégnél dolgozó informatikai középvezető is megerősítette: „A jogszabályalkotók magasról tesznek rá, hogy egy-egy változást mennyi idő alatt lehet nyomon követni a banki vagy más informatikai rendszerekben és a végfelhasználói gépeken. Ilyen volt például a tranzakciós adó, az elektronikus pénztárgépek bevezetése, a telekomadó és a többi.”

A név nélkül nyilatkozó profi IT-s azt is hozzátette: jó esetben is csak pár hónapot hagynak arra, hogy a háttérrendszereket a jogszabályokhoz igazítsák. Holott egy komolyabb banküzemben – tisztességesen lefolytatott projektnél – mindez szerinte legalább 3-6 hónapot igényel. Ennyi idő soha sincs rá, és akkor persze jön a kapkodás – jellemezte a helyzetet.

Valóban előfordulhat, hogy a hitelintézetünk nem lesz képes visszakeresni a számlatörténetet? A Figyelő  friss száma részletesen foglalkozik a kérdéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik