Pénzügy

Feri bá’ nem adhat csak úgy szeszt a vendégeknek

Az adóhatóság tisztázta, szabályosan hogyan kínálhatják, adhatják el saját itókájukat a falusi turizmussal foglalkozók.

Csak hogy tudjuk, nem úgy van az, hogy megjönnek városról a vendégek, aztán Feri bá’ jól megkínálja őket egy kis áldomással. És ha ízlik nekik az öreg bora, vagy pálinkája, akkor el is adhat nekik egy-egy butykossal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójából ugyanis, amit az Adózóna.hu közölt, az derül ki, hogy mindenképpen adózni kell az eladott mennyiség után, a falusi turizmus keretében is.

Pálinka

A kiindulópont az, hogy az adófizetés nélkül előállított bér-, vagy magánfőzött párlat, pálinka kizárólag háztartási, személyes fogyasztásra használható.

Ha tehát Feri bácsi el akar adni a páleszből, azt csak adózottan (jövedéki adó) teheti. Feltéve, hogy kistermelők, a párlatot palackozták, és azon zárjegy is van. És ellenőrzéskor fel kell tudniuk mutatni a származási igazolványt is. Viszont annyi könnyebbségük van, hogy nem kell üzlethelyiséggel rendelkezniük.

Ha viszont kereskedelmi szeszfőzdében készült a pálinka, akkor a falusi turizmus keretében is csak kiskereskedelmi üzletben palackozva, vagy vendéglátóhelyen kimérve árusítható.

Bor

A jövedéki szabályok szerint az adómentesen, adóraktári engedély nélkül előállított bor szintén csakis az előállító személyes fogyasztását szolgálhatja. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy falusi turizmus keretében nem lehet értékesíteni Feri bá’ borát, és fel sem lehet szolgálni a vendégasztalon.

Viszont ha például borászatot is magában foglal az ingatlan, és termelői borkimérésre van engedélyük (egyszerűsített, adóraktári), valamint a jegyzőnek és a vámhatóságnak is bejelentették a közvetlen értékesítést, na akkor meg lehet kínálni a vendéget. De csak szőlőborral. És legfeljebb 10 litert el is lehet neki adni, méghozzá hivatalos zár nélkül. De számlát vagy nyugtát kell adni, és borkísérő okmány is kell hogy legyen.

Egyébként csak a jövedéki törvény általános szabályai szerint, vagyis jegyzői engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi üzletben palackozva, vagy vendéglátóhelyen kimérve értékesíthető a bor a falusi turizmusban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik