Pénzügy

Hatalmasat kaszált rajtunk az állami lottótársaság

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 08. 11. 13:52

Kiemelkedő fél évet zárt a Szerencsejáték Zrt., akkora forgalomnövekedést ért el, amire eddig még soha nem volt példa. Bekerültek a 10 legnagyobb adófizető közé is.

Korábban a témában:

Már tavaly is…

Az idei év első fél évében a Szerencsejáték Zrt., az állami lottótársaság kimagasló eredményt ért el. Ez azt jelenti, hogy közel 148 milliárd forintos árbevétele 36 milliárd forinttal, 32 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Erre a társaság alapítása óta nem volt még példa – jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ismertetése szerint az első fél évben az állami játékszervező tevékenységéből 35,4 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ami több mint 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A cég adózott eredménye pedig 8,671 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakánál 55 százalékkal nagyobb.

Kiderült, hogy a lottótársaság bekerült a tíz legnagyobb hazai adófizető közé is.

Rácáfoltak az előítéletekre

A miniszter kiemelte: azt is, hogy négy évvel ezelőtt a kormány azt a célt tűzte ki, hogy leszámoljon azokkal az előítéletekkel, miszerint az állami tulajdonú cégek működési hatékonysága nem éri el a piaci cégekét.

Szavai szerint a Szerencsejáték Zrt. erre az előítéletre rácáfolt: az állami vállalatok kiegyensúlyozott és eredményes működéssel jelentősen hozzá tudnak járulni a költségvetéshez, és hatékony gazdálkodó szervezetekké tudnak válni.

A cég felelősséggel gazdálkodott az állami vagyonnal, versenyképesebb lett – jelentette ki.

Új lottó jöhet

Szólt arról is, hogy a társaság a foglalkoztatás növeléséből is kiveszi a részét, saját munkavállalóin kívül közel kétezer értékesítésben közreműködő kisvállalkozásnak biztosít kiegészítő jövedelmet. A cég 1500-as létszámából 180 megváltozott munkaképességű, ezzel kiérdemelte a Fogyatékosság-barát munkahely címet.

Megemlítette azt is, hogy a társaság az ötös és hatos lottó játékadójából a Nemzeti Kulturális Alapot és Nemzeti Filmalapot is gyarapítja, továbbá az első fél évben 3,7 milliárd forintot fordított a sportélet támogatására. A tárcavezető az elért eredményhez a zrt. minden dolgozójának gratulált.

A zrt. felelősen működő vállalat és ez a felelősség a társadalom egésze iránt megmutatkozik – összegezte Seszták Miklós.

Az ötös lottó hozott a legtöbbet a konyhára

Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az 1990-ben alapított cég fennállása óta a legjobb fél évét zárta. Az adózás előtti eredmény meghaladta a 10 milliárd forintot, ami több mint 50 százalékos növekedés a 2013-as év azonos időszakában elért 6,6 milliárdhoz képest.

Elmondta, hogy a totó kivételével minden játékfajta árbevétele emelkedett. Az árbevétel kétharmadát a számsorsjátékok adják, ezen belül is kiemelkedik az ötöslottó: a főnyeremény halmozódása 3 milliárd forintig mintegy 4 milliárd forint többlet árbevételt hozott. A játékosoknak több mint nettó 84,7 milliárd forint nyereményt fizettek ki.

A labdarúgó világbajnokság ideje alatt a legjobb hetet zárták a sportfogadásoknál, és a sorsjegyek is egyre népszerűbbek: a termékcsoport forgalma az első fél évben 29,6 milliárd forint volt, több mint 40 százalékkal magasabb, mint 2013 azonos időszakában.

Hát nem megmondtuk?

Így osztják el a játékosok pénzét

Ismertette: egységnyi árbevételből 56 százalék nettó nyereményt fizetnek ki a játékosoknak, 4,1 százalékot tesz ki a nyeremény szja része, 14,5 százalék a játékadó, 2,5 százalék az egyéb közvetlen adók aránya, míg az értékesítési partnereknek 4,8 százalékot fizetnek. Közlése szerint a teljes árbevételből marad 17-18 százalék, amelyből 6 százalék az adózás előtti eredmény, és a maradék 12 százalékból fizetik ki az 1500 munkavállalót, illetve tartják fenn a céget – mondta. Megvan a helye minden egyes forintnak – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az árbevétel évről-évre emelkedett: 2012-ben mintegy 213 milliárd forint, 2013-ban 243 milliárd forint volt, az idei évben megközelítheti, vagy meg is haladhatja a 280 milliárd forintot. Szentpétery Kálmán szerint az eredményességhez a munkatársak elkötelezettsége nagyban hozzájárult. A fejlesztések közül kiemelte, hogy számsorsjátékok okostelefonos alkalmazással is elérhetővé váltak.

Tájékoztatása szerint egyeztetések zajlanak arról, hogy a Szerencsejáték Zrt. bekapcsolódik a nemzetközi számsorsjáték szervezésébe, a végleges eredményig erről több információt nem adott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.