Pénzügy

Devizahitelek átszámítása – van, aki jobban jár?

Olvasónk arra volt kíváncsi, érdemesebb lenne-e most belépnie az árfolyamgátba, mint eddig.

Kiadta az MNB módszertani útmutatóját, amelyben rögzíti, hogyan kell az árfolyamrés semmissége miatt átszámítani a devizahitelesek tartozásait. A leírás szerint a devizahitelesek tőketartozását a folyósítástól kezdve csökkenteni kell, így csökken a tartozásuk, illetve a törlesztőrészletük is. Amivel jelentősen jobban járhatnak, mint korábban gondolni lehetett.

Devizahiteles olvasónkban, aki eddig még nem lépett be az árfolyamgátba, felmerült, hogy többet nyerhetne, ha most gyorsan belépne. Mert úgy gondolta, az árfolyamgátasok kvázi duplán járhatnak jól.

Nem járnak jobban

A felvetéssel a Bankmonitor.hu szakértőjéhez, Sándorfi Balázshoz fordultunk. Először is megerősítette, hogy az árfolyamrés visszatérítése az árfolyamgátban résztvevőknek is jár, és a számítás módszertana megegyezik a normál hitelesekével.

Olvasónk kérdésére pedig leszögezte: nem járnak jobban az árfolyamgátasok sem, mint a többi devizahiteles.

Mert aki árfolyamgátra szerződött, annak pont emiatt a rögzített árfolyam (pl. 180 CHF-HUF) és a piaci árfolyam közötti különbözetből csak a tőkerészre esőt kell megfizetnie. A kamatrészre eső különbözetet pedig az állam és a bank állja együttesen.

Vagyis a kamatfizetésen keletkező árfolyam-különbözetet (és így az itt potenciálisan megjelenő árfolyamrést) nem az adós állta. Így az itt keletkező árfolyamrést nem is fogja visszakapni megítélésük szerint.

A tőkerészen keletkező árfolyamrés pedig azonos elszámolás alá esik a normál adósokéval, azon eltéréssel, hogy a piaci és a rögzített árfolyam közötti különbségből töredéknyit tesz ki az árfolyamrésre eső szelet.

Varga mondta:

Nem várnak nagyobb érdeklődést

A bankmonitor szerint egyébként nem várható jelentősebb élénkülés az árfolyamgátnál, vagyis nem számítanak arra, hogy hirtelen tömegesen lépnének be megint. Már csak azért sem, mert a kormány év végéig ki akarja vezetni a devizahiteleket. És a lakosság érintett része, akik eddig nem léptek be, többnyire kivárnak.

Jelenleg 171 ezer darab megnyitott gyűjtőszámla-szerződés van az MNB adatai alapján, miközben a jelzálog-fedezetes lakossági devizahitel-szerződések száma 480 ezer.

S bár az árfolyamgátat továbbra is igénybe lehet venni, az MNB statisztikája szerint a belépők száma jelentősen lecsökkent tavaly tavasz óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik