Gazdaság

Varga Mihály: jövőre jöhet a devizahitelek forintosítása

A devizahitelek forintra váltásáról a törvényeket idén el kell fogadni, hogy jövőre megtörténhessen az átváltás – mondta a gazdasági miniszter a hvg.hu-nak, aki a brüsszeli „harcokról" és az adóscsökkentési ígéretekről is beszélt.

Két hete még ezt mondták:

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint, ha mindenhol a lehető legszorosabb határidőket tartják is be, akkor is legkorábban október végén, november elején zárulhatnak le a most induló banki devizahiteles perek. A devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály benyújtása pedig november végén, december elején várható. Így jövő év végéig mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a devizahitelekből milyen feltételek, milyen elszámolás mellett lesznek forinthitelek. Ennek megfelelően a forintosítás a jövő évben történik meg – derült ki a hvg.hu interjújából.

A hvg.hu azon felvetésére, hogy az az útépítő cégekre kivetendő visszamenőleges különadó, esetleg egy brüsszeli büntetést kompenzálna a miniszter azzal reagált, hogy „Csapataink harcban állnak”. Majd kifejtette, hogy vannak más, függőben lévő ügyek is, jöhetnek még támogatásfelfüggesztések.

Az szja egy számjegyűre csökkentéséről szóló korábbi kormányígéretről elmondta, hogy ez körülbelül 500 milliárd forintos kiesést jelentene a bevételi oldalon. Ennek a fedezetét, forrását egyelőre nem látja, de a cél az, hogy lehetőleg minél kisebb mértékű elvonás terhelje a munkából származó jövedelmet. Mindemellett nehezen látná kivitelezhetőnek, hogy a rekordszinten álló 27 százalékos forgalmi és a jövedelem típusú adókat egyszerre csökkentsék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik