Pénzügy

A karriernél nincs nyári uborkaszezon – 7 tipp!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 07. 30. 12:39

Korábban a témában:

Építse karrierjét nyáron is! – biztat a Profession.hu saját tapasztalataira hivatkozva. Mindegy, hogy friss diplomásként, váltani vágyóként, vagy munkanélküliként töltjük a nyarat, a kánikulában is érdemes a karrierünkkel törődni – állítják.

+4 nyerő tipp

Nyáron se álljunk le a kereséssel!

„Tévhit azt gondolni, hogy a nyár az álláspiac szempontjából uborkaszezon. Az elmúlt két-három évben azt tapasztaljuk, hogy ebben az időszakban is sok a nyitott pozíció, az ősszel induló projektekhez ekkor választják ki a megfelelő embereket. Nálunk például 10 000 aktuális álláshirdetés van jelen pillanatban fent az oldalon. Az viszont igaz, hogy a szabadságolások miatt lelassul a felvételiztetési procedúra” – magyarázza Sámson Dorottya, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

A szakember szerint nem érdemes nyáron sem leállni az álláskereséssel, mert ez az időszak alkalmas lehet arra, hogy karrierünket tervezetten építsük. Néhány tippet is megosztott velünk a siker érdekében:

1. Ismerjük meg a munkáltatók elvárásait!

Már pályakezdőként is tisztában kell lenni például azzal, hogy a munkaadót a naprakész nyelvtudás érdekli, a nyelvvizsga sokkal kevésbé. A felvételi beszélgetés során sokszor idegen nyelvre váltva kell folytatni az interjút, ami csak aktív nyelvtudással megy gördülékenyen. A nyári időszak alkalmas arra, hogy élővé tegyük meglévő nyelvtudásunkat, amit nemcsak költséges nyelvtanfolyamokkal lehet megoldani.

Az online nyelvoktató alkalmazások nagyon jók a tudásbázis erősítéséhez, de hasznos az is, ha anyanyelven nézzük a sorozatokat és a filmeket. Aktív szókincsünk bővítéséhez ragadjunk meg minden olyan alkalmat, amikor idegen nyelven beszélgethetünk valakivel. Rengeteg külföldi diák tanul Magyarországon, a nagyvárosok pedig élénk turistaforgalmat bonyolítanak. Jó lehetőség, ha itt élő külföldi diákokkal építünk ki kapcsolatot. Megmutathatjuk a város számukra még kevésbé ismert izgalmas arcát, mi pedig a beszélgetésekkel magabiztosabbak, naprakészebbek leszünk az adott nyelven.

2. Folyamatosan gondolkodjunk készségfejlesztésen!

Vannak olyan területek, ahol már néhány hetes gyakorlással is jelentősen fejlődést lehet elérni. Ilyenek például a számítógépes ismeretek: ma már nincs olyan szellemi munkához kapcsolódó pozíció, ahol az Excel, Word, vagy a Power Point magabiztos használatára ne lenne napi szinten szükség. Ezek otthon, ingyen fejleszthető készségek, amihez rengeteg online segítséget, útmutatót találunk és a belefektetett energia biztosan megtérül.

3. Értékes a tanulmányokhoz igazított átmeneti munka is

A főiskolások, egyetemisták számára már egyértelmű, hogy nem lehet friss diplomásként, nulla munkatapasztalattal az első komoly munkahelyre bejutni. A legtöbben diákmunkával és szakmai gyakorlattal a hátuk mögött vágnak bele az álláskeresésbe. Pályakezdőként releváns területen érdemes akár átmeneti pozíciót is elvállalni annak reményében, hogy ez lesz az első lépés egy későbbi magasabb szintű munkakörhöz.

Jó kezdőlépés lehet egy pénzügyi asszisztensi pozíció, akkor is, ha később a pénzügy más, összetettebb területe a cél. Fontos, hogy próbáljunk meg az egyetemi évek alatt is olyan területen dolgozni, ami, ha távolról is, de kapcsolódik hosszú távú céljainkhoz. Nemcsak az önéletrajzunkban mutat jól a munkatapasztalat, a saját képességeinket is jobban megismerhetjük az adott területen. 

4. Ne riadjunk vissza a pozíció-leírástól!

A frissdiplomásokat célzó állásajánlatok szigorú feltételeket szabnak. Ezek ijesztőek lehetnek egy pályakezdő számára, de ne engedjük, hogy ez megrémisszen! Fontos tudni, hogy azért tűnnek zordnak az elvárások, mert érett, fegyelmezett, teljesítményben gondolkozó munkatársat keresnek a munkáltatók a karrierjük elején lévők között is.

5. Ne aprózzuk el magunkat!

A ponthatárokról lecsúszott, jövőre újra felvételizőknek érdemes 4-6 órás asszisztensi pozíciókban gondolkodniuk. Jó megoldás lehet például egy ruhabolti eladói munka, ha üzleti területen szeretnénk továbbtanulni később. Megfontolandó egy a felvételi területünkhöz kapcsolódó OKJ-s képzést, vagy szaktanfolyamot elvégezni. A lényeg, hogy ne aprózzuk el magunkat, a törekvéseink egy irányba mutassanak. 

6. Önkénteskedjünk!

Minden álláskeresőnek pluszt jelent, ha vállal önkéntes munkát. Így nem esünk ki a munkarutinból és a kapcsolatrendszerünk is bővül. De ami a legfontosabb, hogy a munkáltatók értékelik, ha valaki alapítványnál, vagy egyetemi hallgatói szervezetben tevékenykedett. 

7. Építsük a kapcsolatrendszerünk!

Nyáron jobban pezseg az élet, ezért menjünk el minél több programra, legyünk nyitottak, ismerjünk meg minél több embert, mert sosem lehet tudni később melyik ismeretség válik majd hasznossá. Sok impulzus érhet bennünket, ami új lehetőségeket vet fel és még néha konkrét segítséget is kaphatunk a keresésben.

Ismét csökkent a munkanélküliség

A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent az idei év második negyedévében, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8,0 százalékra mérséklődött – jelentette a KSH szerdán. 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint június végén 439 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 11,8 százalékkal kevesebb, mint 2013 júniusában volt.

Az elemzők szerint fokozatosan javulnak a munkaerő-piaci adatok. 

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte: a második negyedévben a foglalkoztatottak száma 190 ezerrel volt több az egy évvel korábbihoz képest. Ennek többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, akiknek száma 167 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottaké ugyanakkor 23 ezerrel, tehát nem csak a közfoglalkoztatás “húzta” a munkaerőpiacot.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: a foglalkoztatás első negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az első három hónapban jelentős szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak. Az elemző szerint a közmunkaprogramok hatását kiszűrve a munkaerő-piaci folyamatok lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.