Pénzügy

10 tuti tipp, ha fényezni akarja magát a munkahelyén

A háta közepére sem kívánja az uncsinak tartott értekezleteket, tárgyalásokat? Íme néhány ötlet, hogyan pezsdítse fel a hangulatot úgy, hogy közben profinak és felkészültnek tűnjön.

Megint egy értekezlet jön? S ön szokás szerint már az ebédidőre, az esti programra vagy a nyaralásra gondol, mert annyira unja az egészet? Fordítson a dolgokon! – javasolja a Profession.hu.

És 10 pofon egyszerű tippet ajánlanak a Medium.com-tól. Lehet, hogy első olvasásra csak nevetni de állítólag tényleg működik: észrevétlenül a középpontba kerülhet anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetnie magát.

1. Rajzoljon Venn-diagramot!

Intelligensnek és naprakésznek fog tűnni, ha a tárgyaláson egyszer csak a táblához lép és felrajzol egy Venn-diagramot. Tudja, mondjuk két egymást metsző kört. Az se riassza vissza ettől, ha nem követte az előadó prezentációját és nincs teljesen tisztában az aktuális témával sem.

A tanács szerint minél általánosabb és semmitmondóbb a diagram, a jelenlévők annál kreatívabban fogják megtölteni tartalommal. Mire visszaül a helyére, a többiek már egymás szavába vágva hadakoznak majd azon, hogyan legyenek felcímkézve a körök és mit kellene írni a körcikkekbe.

2. Váltsa át a százalékokat arányokká!

Amint az értekezleten ehhez hasonló mondat hangzik el: “úgy tűnik, hogy a felhasználók 25 százaléka rákattint erre a gombra”, azonnal szóljon hozzá mondjuk így: “tehát ez azt jelenti, hogy minden negyedik felhasználó”, majd látványosan jegyezze le az adatot. Mindenki egyetértően fog bólogatni és elvileg le lesznek nyűgözve “matematikai készségeitől”.

3. Indítványozza, hogy lépjenek egyet hátra!

Ez komoly! Minden értekezleten eljön az a pont, amikor a résztvevők teljesen elveszítik a fonalat a diagramok, százalékok és adatok tengerében. Amikor azt veszi észre, hogy az előadó monoton hangjától elbódulva mindenki üveges tekintettel bámul maga elé, hirtelen fordítson egyet a szituáción: “Várjunk, várjunk, álljunk meg egy percre! Lépjünk hátra egy lépéssel!” Amikor pedig minden szempár ön felé fordul, tegye hozzá: “Valójában milyen problémát is akarunk ezzel megoldani?”. Egy ilyen hozzászólással aktív és elismert részesévé válhat az értekezletnek anélkül, hogy bármilyen hozzáadott értékkel kellett volna szolgálnia.

4. Folyamatosan bólogasson és tegyen úgy, mintha jegyzetelne!

Ezt talán tanácsolni sem kell… Bármilyen tárgyalásra is megy, mindig legyen önnél egy klasszikus jegyzetfüzet, amivel megkülönbözteti magát a többiektől, akik laptoppal fognak megjelenni. Jegyzetelje az előadó által elhangzottakat úgy, hogy minden mondatból leír egy szót, közben bólogasson. Ha valaki megkérdezi, hogy jegyzetel-e, gyorsan tegye világossá, hogy ezek a saját, személyes használatra szánt feljegyzései, viszont valaki másnak tényleg érdemes lenne szóról-szóra dokumentálnia a tárgyalást. Ezzel az ügyes húzással nemcsak felmentheti magát egy feladat elvégzése alól, de azt is megmutathatja, hogy valóban fontosnak tartja a találkozót.

5. Ismételje meg a mérnök által mondott utolsó mondatot, nagyon lassan!

Ha olyan területen dolgozik, ahol az értekezleten a mérnök is jelen van, már a kezdetekkor figyelje meg, hol ül és jegyezze meg a nevét is. Nagy valószínűség szerint a tárgyalás nagy részében csendesen fog ülni a helyén, de amint megszólal, minden egyes mondat aranyat érő információként éri majd a közönséget. Amint befejezte mondanivalóját, mondja az alábbiakat: “Engedjétek meg, hogy megismételjem…”, és ekkor ismételje meg szóról-szóra, nagyon lassan az utolsó két mondatot. A mérnökre hulló dicsfény így önre is átszáll, pár nap múlva pedig sokan úgy emlékeznek majd, hogy öntől származtak az értékes megállapítások.

Ha kíváncsi, hogyan hozhat ki még többet ezekből az alkalmakból, kattintson a további 5 tippért!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik