Pénzügy

Indul a nagy albérletroham!

Csütörtökön este meghúzták a ponthatárokat, így az újonnan bekerült egyetemisták már a következő feladatra koncentrálhatnak – hogy lakást találjanak maguknak.

Hamarosan felbolydul a főváros, és más egyetemi városok is, elindul a nagy albérletroham, ahogyan az minden évben megszokott. A taktika különböző lehet – vannak akik egyedül, vagy legfeljebb kettesben költöznének. Mások arra esküsznek, hogy jobb, ha páran összeállnak, és bérelnek egy nagyobb lakást, mert úgy kisebb lehet az egy főre eső költség.

Ennyibe kerülhet az albérlet

A Duna House kigyűjtése szerint a kisebb, 30 négyzetméteres lakásokat Budapesten az egyetemi kerületekben 52-61 ezer forintért van esély megszerezni, vidéken pedig 30-50 ezer forint között.

A duplája ekkorákat pedig 71-107 ezer forint közötti havi díjért tudják kivenni a diákok a fővárosban, vidéken pedig 48-66 ezer forint között.

A Költözzbe.hu-n is megnéztük, vajon találhatunk-e ennél is jobb ajánlatokat. A X. kerületben például volt egy 47 négyzetméteres 1,5 szobás lakás, ami már 40 ezer forintért kivehető (2 fő esetén 50 ezer forint a havi díj). De ha a szülők meg akarják venni, arra is nyitott volt a tulajdonos. Ami az egyetemistáknak egészen biztosan fontos: van benne szélessávú internet is. Mosógép viszont nincs az egyébként bútorozott lakásban.

50 és 65 ezer forint és 36-62 négyzetméter között számos ajánlatot találunk a portálon a különböző kerületekben, s van ahol ez már 2,5 szobát jelent, vagyis pár embernek is megfelelhet.

A Költözzbe.hu statisztikája szerint a budapesti kiadó lakásoknál 2 ezer forint az átlagos négyzetméterár, és 38 négyzetméter az átlagos alapterület. Az országos átlag pedig 1875 forint.

Debrecenben például 60 ezer forintért láttuk náluk a legolcsóbb kiadó lakást, ami 43 négyzetméteres, másfél szobás volt. Pécsett viszont több 30, illetve 35 ezer forintos ajánlatot is találtunk. Igaz, ezeknél jellemző volt, hogy csak a lakás egy szobáját adták ki. Ami persze kompromisszumot jelenthet, viszont ha fontos az olcsóság, akkor mégiscsak jó megoldás lehet.

A portálon több mint 4800 kiadó ingatlant kínálnak egyébként, többségük lakás, és több mint felük budapesti. Aki kiadni szeretné a lakását, annak is érdemes lehet körülnéznie a portálon, mert vannak ilyen keresések is.

Tippek az albérlet kiválasztásához:

– A Duna House először is azt tanácsolja, hogy a bérleti díj mellett érdeklődjünk a többi költségről is.
– Kérjük ki a közüzemi számlákat, és azt is tudjuk meg, nincs-e tartozás. S beköltözés előtt a tulajjal közösen jegyzőkönyvben rögzítsük az óraállásokat.
– Érdeklődjünk, a közös költséget fizeti-e a lakás kiadója. (Ennek azért van létjogosultsága, mert abban lehetnek hosszú távú költségek is.)
– Kössünk írásbeli szerződést – az esetleges későbbi vitás kérdéseknél ez jól jöhet.
– A szerződésben legyen benne minden költségre, hogy ki fizeti, valamint az is, ha fizettünk kauciót, és annak a feltételei.
– Legyen egy berendezés- és készülékjegyzék is (állapotmegjelöléssel, esetleg fotóval) a szerződéshez.
– Tisztázzuk azt is a megállapodásban, ki intézi az esetleges garanciális javíttatásokat.
– Célszerű lehet az esetleges áremelések kérdését is előre írásban rögzíteni (pl. inflációhoz kötni), hiszen az egyetemista elvileg több évre lesz bérlő.
– Nagyon fontos még a felmondás módjának rögzítése a megállapodásban (60 napban érdemes megjelölni).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik