Pénzügy

Most kiderül, mennyi lesz a nyugdíjunk

A nyugdíjbiztosító augusztus végétől kezdi egyeztetni az adatokat a leendő nyugdíjasokkal. Így időben kiderül, pontosan mennyi pénzre számíthatnak.

Első körben az 1955-ben születettek adatait ellenőrzik – erősítette meg a Figyelőnek az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Az ONYF egy mindne korábbinál teljesebb nyilvántartást akar létrehozni, ami jelentősen egyszerűsítené és gyorsabbá tenné a nyugdíjmegállapítási eljárást – írja a hetilap.

A maradék magánnyugdíj is beragadhat

195 milliárd sorsa forog kockán

Az adategyeztetés célja a befizetések és a szolgálati idő egyeztetése, annak érdekében, hogy a járulékfizetők már aktív korukban kapjanak folyamatosan visszajelzést a jogosultságszerzésükről és azok mértékéről. Éppen ezért a Főigazgatóság hangsúlyozza, hogy nem egy újabb hatósági procedúráról van szó, hanem az ügyfelek saját érdekeit szolgáló információcseréről.

Ennek a folyamatnak a végén végre teljessé válhatnak majd az egyéni nyugdíjszámlák, amelyeket négy éve ígért meg a kormány, de azóta sem sikerült megvalósítania. Pedig a kormány azzal nyugtatta meg annak idején a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő embereket, hogy majd lesz egyéni nyugdíjszámla, és ott nyilvántartják az államosított magánpénztári tagdíjakat is.

2010 végén még úgy volt, hogy a következő év májusára elkészülhet az új nyilvántartás, amely alapján mindenki pontosan tudná, mennyi nyugdíjra számíthat majd öregkorára. Ehhez képest még mindig csak a tavalyi befizetéseket látják az egyéni nyugdíjszámlákon azok, akik az ügyfélkapun keresztül megpróbálják elérni az egyenlegüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik