Pénzügy

Jövőre már gyerekszámtól függhet a nyugdíj

„Lehetne itt Obama a kormányfő, ő sem tudna csodát tenni, ugyanis az elmúlt 20-24 évben sem a demográfiai, sem a gazdasági mutatók érdemben nem változtak” – mondta Botos Katalin a Figyelőnek.

A hetilap szerint az új rendszer várhatóan 2015-től indul. Szeptember végén dönthet a kabinet arról, hogy a 35 éves és annál fiatalabbak nyugdíja már függjön-e attól, hány gyermeket nevelnek fel. A Népesedési Kerekasztal koncepciójának társadalmi vitája finiséhez érkezett. Ha a kabinet rábólint a javaslatra, kampány indul arról, miért ér majd többet több gyermek a nyugdíj megállapításánál. Szakértők egy része továbbra is vitatja, hogy a terv feltornázná a születési számot, de a javaslatnak nem is követlen célja a születések számának növelése, inkább egy társadalmi igazságtalanságot orvosolna. Eddig az állam nem ismerte el, ha valaki több gyermeket nevelt, taníttatott, holott ennek komoly költségei vannak. 22 éves koráig egy két gyermeket felnevelő pár 11 évi jövedelmét költi erre, egy gyereknél a ráfordítás 7,3 év, míg a gyermektelen teljes jövedelmét magára költi.   

Botos Katalin, a Népesedési Kerekasztal szakértője szerint az új szisztémának azért kell jövőre startolnia, mert már így is 20 éves késésben vagyunk. „Lehetne itt Obama a kormányfő, ő sem tudna csodát tenni, ugyanis az elmúlt 20-24 évben sem a demográfiai, sem a gazdasági mutatók érdemben nem változtak.” Az Antall-kormány egykori tárca nélküli minisztere szerint az embereknek bízni kell a jövőjükben, a kívánt gyerekek hadd szülessenek meg, mert ez a biztonságos nyugdíj záloga. „Senkit nem diszkriminál a javaslat, egyszerűen arról van szó, hogy a jövendő járulékfizetők számától függ a majdani nyugdíj, ezt mindenkinek be kell látnia” – magyarázta Botos, aki szerint az új rendszer mindenkinek felkínálja a választás lehetőségét. A beszámítás mértékéről a politika dönt. Az új szisztémát a szülőképes korosztályra érdemes bevezetni, azaz főleg a 35 év alattiakra, mivel minimum húszéves a kifutási ideje.

A Figyelő úgy tudja, az új rendszer nem lesz visszamenőleges, azaz a most nyugdíjba vonulóknál nem érvényesül. Első hallásra minimum szokatlan, hogy kevesebbet ér egy gyerek, mint kettő vagy több, ráadásul betegség, szegénység, munkanélküliség, szociális helyzet is lehet a gyermekvállalás akadálya. Az biztos, hogy augusztustól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság ettől függetlenül adategyeztetést kezdeményez. Először az 1955-ben születetteknél vizsgálják a szolgálati időt és a befizetéseket. Most még ugyanis e két tényező határozza meg a jövendő ellátás nagyságát. Részletek a Figyelő legfrissebb számában. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik