Gazdaság

Nyugdíjforgalmi adó kell

A Figyelőben Farkas András pénzügyi tanácsadó a nyugdíjrendszerek előtti kihívásokat elemzi.

„Akár az általános adóbevételekből, akár kölcsönökből egészítjük ki a nyugellátási rendszerekben tátongó hiányt, az végső soron ugyanúgy a fiatalokat terheli, mintha az idősek kevesebb nyugdíjat kapnának. A megoldás az egységes európai szisztéma lehet, ahol a kifizetéseket a fogyasztásra kivetett nyugdíjforgalmi adó alapozza meg – írja a hetilapban Farkas András. A nyugdíjrendszerek előtti kihívások kapcsán a pénzügyi tanácsadó (a Facebook NyugdíjGuruja) emlékeztet rá, hogy az egyre öregedő Európában egyre több a munkanélküli. A helyzet tarthatatlan.

A legegyszerűbb megoldás a nyugdíjkorhatár drasztikus emelése. „Az évszázad közepéig további 7 évvel nőhet az élettartam az unió átlagában, ez azt sejteti, hogy a nyugdíjkorhatár felemelhető akár 72 éves korig”, de valódi megoldást a paradigmaváltás jelentene. A munkajövedelem típusú személyi bevételek járulékoltatására nem lehet biztonságos nyugdíjrendszert alapozni, ezért olyan egységes páneurópai nyugellátási szisztéma kellene, amely a munkanyugdíj helyett az uniós összlakosság fogyasztására kivetett adókra alapozná az öregek minimális ellátásának fedezetét.

„Ennek eredményeként az EU-s polgár azonos eséllyel vállalhatna – privát nyugdíjtőkéjének páneurópai adókedvezményekkel támogatott felhalmozása révén – egyéni felelősséget saját időskorának minőségéért, függetlenül attól, hogy Németországban, Portugáliában, Bulgáriában vagy Magyarországon tölti-e élete alkonyát” – írja Farkas András a legfrissebb Figyelőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik