Pénzügy

Matolcsyék megint rászállnak a bankokra

Ezúttal a banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank. Ha önként nem mennek bele a pénzintézetek, jön a törvényi szigor. 

Miután az egyoldalú kamatemelések gondját levette az ügyfelek válláról a július elején megszavazott devizahiteles-mentőcsomag, a könnyen összehasonlítható számlacsomagok érdekében készít új koncepciót a jegybank, amely egy éven belül készülhet el – írja a Magyar Nemzet szombati számában.

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásáért és hitelösztönzéséért felelős ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket.

Emiatt az MNB következő célja, hogy könnyen áttekinthető, a pénzhasználathoz igazodó számlacsomag kialakítására ösztönözze a bankokat. Első lépésben meghatározzák a tipikus számlacsomagokat, majd ezekről árstatisztikát, illetve díjadatokat gyűjtenek, és jó lenne megalkotni egy olyan teljes bankszámlaköltség-mutatót is, mint a hitelek esetében a teljes hiteldíjmutató.

Remélhetőleg a pénzintézetek a jegybanki ajánlás megjelenését követően áttekinthetőbbé teszik a pénzforgalmi szolgáltatásaik kínálatát, árazását, a végső cél, hogy minden bank rendelkezzen 5-6 olyan tipikus számlacsomaggal, amelyet könnyen össze tud hasonlítani az átlagos ügyfél is – tette hozzá az ügyvezető.

Amennyiben nem sikerül zöldágra vergődni a bankokkal, illetve a verseny nem kényszeríti ki az összehasonlítható számlacsomagokat, szolgáltatásokat, úgy elgondolkoznak azon, hogy a törvényalkotóknál jogszabály-módosítást kezdeményezzenek a cél elérése érdekében – mondta Nagy Márton a Magyar Nemzetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik