Pénzügy

Luxus lenne az egészséges táplálkozás?

Egyre többen próbálnak meg odafigyelni arra, hogy egészséges legyen, ami az asztalra kerül, de ez nagyban függ a családok anyagi helyzetétől.

Lassú, fokozatos elmozdulás tapasztalható a magyarok élelmiszer-fogyasztásában az egészséges táplálkozás irányába, jóval kevesebb cukrot és zsiradékot fogyaszt a lakosság, mint hét éve, azonban hatalmas a különbség a legszegényebbek és a legjobb anyagi helyzetben lévők táplálkozási szokásai között – írja a Magyar Nemzet pénteki számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2013 kiadványára hivatkozva.

A lap írása szerint 2012-ben a legfelső jövedelmi szinten élők mintegy két és félszer annyit költöttek élelmiszerre, mint a legszegényebb családok. Élelmiszertípusonként is eltérő a különbség, a szegényebbek elmaradása különösen a drágább húsfélék, a sajt és a gyümölcs esetében számottevő. A legfelső jövedelmi szinthez tartozók kenyérből évente közel 12 kilóval kevesebben fogyasztottak, húsból viszont másfélszer, tejből és zöldségből kétszer, míg gyümölcsből négyszer annyit vásároltak, mint a legszegényebbek – írja a Magyar Nemzet.

39 kilogramm kenyér, 50,8 kilogramm hús, 50,5 liter tej, 37,5 kilogramm gyümölcs és 77kilogram zöldség – ez az évi fogyasztása egy átlagos magyarnak, a statisztikai hivatal adatai alapján.

A Gfk Hungária feléréséből kiderül, hogy az egyik legszélesebb körben fogyasztott élelmiszer a baromfihús: a vásárlók fele hetente többször eszik fehér húst. Ez a cikk szerint az egészséges életmódra való törekvés és az alacsonyabb árak miatt alakul így. Hetente többször fogyaszt sertéshúst a magyar háztartások harmada, jellemzően a férfiak kedvelik inkább a disznóhúsból készült ételeket. A legtöbb sertés a fizikai dolgozók, a nagycsaládban és a falun élők asztalára kerül. A harmadik a listán a marhahús, ebből csak a háztartások tizede vásárol hetente, elsősorban azért, mert lényegesen drágább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik