Pénzügy

Brüsszel berágott Magyarországra

Második szakaszába lépett a kötelezettségszegési eljárás, az Európai Bizottság felszólította hazánkat: tartsa be a mobilfizetéssel kapcsolatban az uniós jogszabályokat. Ha lesz következő kör, ott már bíróság előtt állunk. A kormányt még nem értesítették.

Magyarország tartsa be a letelepedés szabadságára és a szolgáltatások szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokat, nevezetesen az EU működéséről szóló szerződés 49. és 56. cikkét, valamint a 2006/123/EK irányelv 15. és 16. cikkét – figyelmeztetett Brüsszel a július elsején indult állami mobilfizetési rendszerrel kapcsolatban. 

Lenyúlta az állam a mobilaprkolást

Károsít és elriaszt

A nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló 2011-es magyar törvény értelmében a rendszer működtetésének kizárólagos joga az állami mobilfizetési zrt. hatáskörébe tartozik. A szolgáltatóknak az egyes közszolgáltatásokhoz – például a parkolási közszolgáltatáshoz – kapcsolódó mobil-fizetésközvetítési szolgáltatások biztosításakor ezt a platformot kell kötelezően igénybe venniük.

Ez a kizárólagos jog a bizottság szerint szükségtelenül és jelentősen korlátozza a verseny számára eddig teljes mértékben nyitott piacra való jutást. Ezáltal – olvasható az indoklásban – minden megfelelő indok nélkül megkárosítják a jelenlegi befektetőket, és elriasztják azokat, akik a jövőben e területen kívánnának befektetni.

Következő lépés a bíróság

Az Európai Bizottság az uniós kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelentő “indoklással ellátott vélemény” formájában felszólította Magyarországot, hogy tegye meg a megfelelő intézkedéseket az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekben. A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a felszólításra megfelelő választ adjanak, ellenkező esetben az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán.

Az Európai Bizottság mobilfizetéssel kapcsolatos hivatalos megkeresése mostanáig nem érkezett be a témakörben érintett magyar szaktárcához – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI -vel. A minisztérium az uniós kifogások ismeretében alakítja ki álláspontját a felszólításban megfogalmazott aggályokról és kész minden tájékoztatást megadni a bizottság szakértőinek véleményük megalapozott felülvizsgálata érdekében – közölte az NFM.

Egy másik, 18 tagállamot érintő eljárás a légi közlekedéssel kapcsolatos. Ebben Brüsszel sürgeti, hogy az érintett országok “javítsanak a funkcionális légtérblokkok működésén”. E légtérblokkok még csupán papíron léteznek. Elvi kialakításuk az államhatárok figyelembe vétele helyett a légi forgalom sajátosságai alapján történt. A funkcionális légtérblokkok – áll a bizottsági álláspontot kifejtő dokumentumban – döntő lépést jelentenének a hatékonyabb, kevésbé költséges és kevésbé szennyező európai légi közlekedési rendszer megvalósítása felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik